Καταβόθρα Ευρυτανίας

Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

Από το βουνό Καταβόθρα (1752μ.) που βρίσκεται νότια πήρε το όνομά του το χωριό. Το πρώτο όνομά του Σύδενδρος, μετέπειτα Κορίκιστα κι από το 1928 Καταβόθρα. Γενέτειρα του πρώην βουλευτή Ευρυτανίας Αθανάσιου Παναγιωτόπουλου. Η Καταβόθρα σήμερα, φαντάζει ένα ερημικό χωριό με ελάχιστους κατοίκους.

-(Το λάθος που κατά την άποψή μου σήμερα πολλοί ερευνητές κάνουν πάνω σε πληθυσμιακά θέματα, είναι ότι στηρίζονται σε επίσημες πηγές της κάθε περιόδου. Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά και ο λόγος είναι, ότι ο Ευρυτάνας δεν εμπιστευόταν τον κρατικό υπάλληλο "εισπράκτορα", που μόνο "μετρούσε", για εισπρακτικούς και μόνο λόγους. Η πλειοψηφία "δεν υπήρχε", με αποτέλεσμα λάθος εκτίμησης).

-Αναγκαία η παρένθεση, γιατί στην περίπτωση της Καταβόθρας, μπορεί να υπολογιστεί σφαιρικά από την έκταση της κατοικήσιμης περιοχής. Εδώ λοιπόν στην Καταβόθρα, μπορείς να υπολογίσεις ένα τεράστιο αριθμό κατοίκων προ ενός αιώνα π. χ. άνω των 3000 με όλους τους διάσπαρτους συνοικισμούς - οικισμούς του. Βορείως και σε κοντινή απόσταση από το χωριό, υπάρχουν λείψανα αρχαίου χωριού, που αποδεικνύει την ύπαρξή του από πολλά χρόνια πριν.

-Η Καταβόθρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση. Από βορά προς νότο, οι συνοικίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου. Συνέχεια η "Λαΐνα", οι "Καρυές" και τα "Γκριζοστρεμενναίϊκα". Οικισμοί επίσης του χωριού, βόρεια τα "Κατσδαίϊκα" με τον Άγιο Χριστόφορο. Νότια και κατά μήκος του Παναιτωλικού όρους, η Αρέντα με το Λάπατο, ο Τρόχαλος, η Τρικουκιά και η Μεγάλη Βρύση.

-Πολλά θα μπορούσα ακόμα να γράψω, αλλα η λέξη ομορφιά, χάνει την αξία της σε τούτα εδώ τα μέρη. Αν και "αφιλόξενα", φαντάζουν σαν "σειρήνες" που θες να σταθείς, σταματώντας το χρόνο και να απολαύσεις την κάθε στιγμή.

 
www.evrytania.eu

0 Απαντήσεις για... for “ Καταβόθρα Ευρυτανίας”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο