Τοπόλιανα Ευρυτανίας

Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη 21 Ιουλίου 2009 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

Τα Τοπόλιανα με τους οικισμούς του Καστρακίου "Αγίου Γεωργίου", την Παράπλατη, του Βίρνικου, και με τα μοναδικά στον κόσμο άλογα ράτσας "Ντάλικα", δημιουργούν μια ξεχωριστή ομορφιά στο νομό Ευρυτανίας. (Για τα "Ντάλικα" Άλογα, με τα πράσινα μάτια τους, υπήρχαν οξύτητες με την κοινότητα της Βαλαώρας για το trade mark, αλλά με απόφαση της Ε.Ε. κατοχυρώθηκε στα Τοπόλιανα, μιας και στη Βαλαώρα έχουν την αποκλειστική διάθεση των ιπτάμενων κοτόπουλων).

-Βόρεια του χωριού, στο λόφο της Αγίας Παρασκευής (729μ.) υπάρχει αρχαία οχύρωση - Κάστρο, αλλά δυστυχώς πάνω του χτίσανε ένα σύγχρονο μνημείο, ένα μνημείο σύμβουλο της ευρυτανικής πολιτικής παρακμής, για να θυμίζει στους αιώνες το κατάντημα των σημερινών τοπικών αρχόντων. Ωμή παράβαση της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του νόμου 3028, περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Τι λέω... στην Ελλάδα ζούμε...

-Στον Άη Γιώργη (Καστράκι), κοντά στη συμβολή του παραποτάμου Γρανιτσιώτη και Αχελώου ποταμού, υπάρχουν λείψανα αρχαίου Κάστρου και Ναού, που πιστεύω ότι πρόκειται για τον ναό της Αρτέμιδας της Αγροτέρας των αρχαίων Αγραίων.

 
www.evrytania.eu

1 Response for “ Τοπόλιανα Ευρυτανίας”

  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΤΑΒΑΡΙΝΟΣ says:

    Αγαπητοί συμπολίτες,
    Το επώνυμο "Νταβαρίνος" είναι σύνηθες στα Τοπόλιανα.Ποιες πληροφορίες παραδίδει η Τοπική Ιστορία για το γένος των "Νταβαριναίων"; Ενδιαφέρομαι για ιστορικές πληροφορίες περί του επωνύμου αυτού.Σας παρακαλώ, εάν γνωρίζετε σχετικά,να μου απαντήσετε στο e-mail μου:pntavarinos@yahoo.gr.

    Με εκτίμηση
    Παναγιώτης Νταβαρίνος
    (έλκων την καταγωγή εκ Τοπολιανών)

     

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο