Άμπλιανη Ευρυτανίας

Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη 17 Μαρτίου 2009 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

Το νοτιοανατολικότερο Χωριό της Ευρυτανίας η Άμπλιανη. Το χειμώνα μπορεί να μή ζή κανείς εκεί, αλλα το καλοκαίρι μετατρέπεται σε μικρή πολιτεία. Οι Αμπλιανίτες επιστρέφουν απο τη Νέα Άμπλιανη Λαμίας και απο την Αγριλιά Μεσολογγίου, όπου μετανάστευσαν, για να περάσουν το καλοκαίρι στο πανέμορφο χωριό τους που τόσο αγαπούν.


ω''Ροκάδες'' η Αμπλιανίτες, όχι βέβαια με την ένοια της ρόκ μουσικής, αλλα της υφαντικής, της ρόκας. Η Άμπλιανη φημίζονταν για τα υφαντά της. Οι πρόγονοί τους, κτηνοτρόφοι, εκτός των γαλακτοκομικών, επεξεργάζονταν και το μαλλί. Οι γυναίκες στους αργαλιούς και οι άντρες με τη ρόκα στο χέρι, στο σπίτι, στα μαγαζιά και στα καφενεία, εξού και το ''Ροκάδες''. Ιδιαίτερα επίσεις χαρακτηριστικά της Άμπλιανης, η γυναικεία παραδοσιακή τοπική φορεσιά και ο παραδοσιακός χορός τους, ο ''Στέγκος''.

ωΣτις 22 Ιουλίου του 1825, ο Γιώργης Καραϊσκάκης κάλεσε σε σύναξη εδώ στην Άμπλιανη τους Οπλαρχηγούς Κ. Τζαβέλα, Β. Κοντογιάννη, Γ. Βαλτινό, Α. Σιαφάκα, Χ. Φωτομάρα, Σαδήμα, κ.ά. όπου κατέστρωσαν τα σχέδια της επίθεσης κατά των πολιορκητών του Μεσολογγίου, με ταυτόχρονη έφοδο των πολιορκημένων.

ωΟι Αμπλιανίτες, έχουν έντονη παρουσία στα παραδοσικά δρόμενα της Πατρίδας μας. Δραστήριοι και με αγάπη για το Χωριό τους, δίνουν το παρών σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο στο Μεσολόγγι, στις εκδηλώσεις τιμής της ηρωϊκής εξόδου της πόλης.

 
Πηγη : evrytan.gr

0 Απαντήσεις για... for “ Άμπλιανη Ευρυτανίας”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο