Αγία Τριάδα Ευρυτανίας

Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

Έδρα του δήμου Κτημενίων. Γενέτειρα του Πάνου Ι. Βασιλείου (1895-1985) και του Βουλευτή Χρυσοστόμου Π. Καραπιπέρη (1912-1989). Βρίσκεται βόρεια του Βελουχιού, στα βορειοανατολικά της επιβλητικής Αγκάθας. Για την ομορφιά της, ο λόγος στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Στη κορυφή του χωριού δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Ναός της Αγίας Τριάδας. Λίγο πιο πάνω, στη θέση "Βαβούλια", ο Προφήτης Ηλίας (1790), ότι απέμεινε από το παλιό μοναστήρι που έσβησε μετά το 1830 ελλείψει μοναχών. Λιθόχτιστο, μονόκογχο, χωρίς θόλο, με αξιόλογες τοιχογραφίες, που στην επίσκεψή μου (καλοκαίρι 05) έπεσα πάνω σε εργασίες αναστήλωσης υπό την επίβλεψη της 7ης Ε.Β.Α. Κτήτορας της Μονής ήταν ο Αγιατριαδίτης ιερομόναχος Γαβριήλ, κατά κόσμο Γεώργιος. Προ υπήρχε το παλιότερο μοναστήρι στη θέση ''Παλιαϊλιάς'' οπού σωρός ερειπίων, άγνωστο πότε καταστράφηκε.

Στην Αγία Τριάδα επί Τουρκοκρατίας λειτούργησε σχολείο Ελληνικών γραμμάτων (1779). Σχολάρχης ο αρχιμανδρίτης Ιωσήφ από τη Φουρνά και ο Βασίλης Κωστόπουλος από την Ρεντίνα. Μεταξύ των μαθητών και ο μετέπειτα επίσκοπος Λιτζάς και Αγράφων Δοσίθεος Παναγιωτίδης (1793-1842).

Στο χωριό εκτός των άλλων, λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο και Βιβλιοθήκη, η ''Φώτειος Βιβλιοθήκη'' που στεγάζονται στο Καραπιπέρειο Ίδρυμα.

0 Απαντήσεις για... for “ Αγία Τριάδα Ευρυτανίας”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο