Τιμήθηκε και φέτος ο Αι Λιάς της Φουρνά

Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή 20 Ιουλίου 2014 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Μ ετά την θεία λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. στην συνέχεια μοιράστηκαν εδέσματα στους παρευρισκόμενους. 

 0ι επιθέσεις των ανταρτών εναντίον δεξιών ομάδων και της χωροφυλακής ως αντίποινα αυξήθηκαν, και τον Δεκέμβριο μια ομάδα ανταρτών με επικεφαλής τον "Ερμή" (Βασίλη Πριόβολο), μπήκε στη Φουρνά, έκλεισε τον τοπικό σταθμό χωροφυλακής και εγκατέστησε στο κοντινό χωριό Βράχα την προσωρινή έδρα του αρχηγείου των ανταρτών για τους δήμους Κτημενίων, Δολόπων και Αγράφων, που αποτελούνταν από είκοσι πέντε κοινότητες. Στις 27-12-1946 ιδρύεται το "Γενικό Επιτελείο του Δημοκρατικού Στρατού" , ενώ τον Ιανουάριο του 1947 σχηματίστηκε το Αρχηγείο Ευρυτανίας με αρχηγό τον Ερμή (Βασίλη Πριόβολο) και επίκεντρο τη Φουρνά.
Τον Απρίλιο του 1947 (Μ. Παρασκευή), έγινε η πρώτη μάχη στον Αη Λιά Φουρνάς, όπου σκοτώνονται 6 παλικάρια του Εθνικού Στρατού κι ο λοχαγός Καλογερόπουλος. Η δεύτερη εμφύλια σύγκρουση γίνεται πάλι στη Φουρνά, με θύματα άλλα δυο παλικάρια του Εθνικού Στρατού.





[Πηγή Admin ]


0 Απαντήσεις για... for “ Τιμήθηκε και φέτος ο Αι Λιάς της Φουρνά”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο