Σε τραγικό αδιέξοδο οι Δήμοι της ΕυρυτανίαςΙ

Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

Άμεση κρατική χρηματοδότηση για όλες τις κοινωνικές δομές


«Ό
ταν περίπου 40 δήμοι από τον Αύγουστο δε θα μπορούν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων και οι κοινωνικές δομές καταρρέουν, η ΚΕΔΕ αποφάσισε έκτακτο συνέδριο στα τέλη Αυγούστου!

Επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη χρηματοδότησης του συνόλου - έστω και αυτών των υποτυπωδών - κοινωνικών δομών των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς άμεσα οι λαϊκές οικογένειες αναμένεται να μείνουν χωρίς στοιχειώδεις υπηρεσίες σε προσχολική αγωγή, βοήθεια στο σπίτι, μεταφορά μαθητών, δημιουργική απασχόληση Ατόμων με Ειδικές ανάγκες και άλλες και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι.

Η κυβέρνηση ψαλιδίζει σε τραγικό βαθμό την επιχορήγηση προς τους δήμους. Την ίδια ώρα, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εξαντλείται σε ...παράπονα ότι οι δήμοι θα καταρρεύσουν, περιορίζοντας την αντίδρασή της σε πρωτοβουλίες που «μαντρώνουν» το πρόβλημα και τις συνέπειές του ώστε να μη θιγεί η κυρίαρχη πολιτική.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του οργάνου, που συνεδρίασε εκτάκτως , με αφορμή τη νέα μείωση, κατά 29%, στη χρηματοδότηση των δήμων για το μήνα Ιούλη - με νέες μειώσεις να δρομολογούνται από τον Αύγουστο - αποφάσισε να προχωρήσει ...σε έκτακτο συνέδριο στα τέλη Αυγούστου. Όταν περίπου 40 δήμοι από τον Αύγουστο δε θα μπορούν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων, οι κοινωνικές δομές καταρρέουν.

Ακόμα, αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον καλέσουν «η κυβέρνηση να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης. Ο ίδιος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, εμμέσως πλην σαφώς δικαιολόγησε τις περικοπές, λέγοντας ότι «η πρωτοφανής οικονομική κρίση δημιουργεί κρίση στους πάντες». Επιβεβαίωσε με λίγα λόγια τη μέχρι τώρα πολιτική της ΚΕΔΕ, η οποία υιοθετεί τη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών μέτρων, στο όνομα της κρίσης, απλά αναγκάζεται, λόγω των τραγικών επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία και τη διάσωση της όποιας υστεροφημίας του θεσμού, να ζητήσει κάποια ψίχουλα που δεν θα επιτρέψουν στους δήμους την πλήρη κατάρρευση.
Δεν έχουν τέλος οι περικοπές
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΕΔΕ επαίρεται για τη συμβολή της τοπικής διοίκησης στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, λογική που έχει οδηγήσει στα εξής οικονομικά στοιχεία μέχρι και σήμερα: Οι πόροι των δήμων την τριετία 2009-2012 έχουν μειωθεί κατά περίπου 60%. Στη μείωση αυτή προστίθεται η περικοπή, κατά 29% για το μήνα Ιούλιο, των πόρων των δήμων, που αποφάσισε μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση, με την πρόφαση ότι δεν μπορούν να καταβληθούν διαφορετικά τα προνοιακά επιδόματα. Όπως προέκυψε και από τις χτεσινές συναντήσεις που είχε η ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και τον υπουργό

Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, νέα μείωση αναμένεται στη χρηματοδότηση των δήμων για τους πέντε τελευταίους μήνες του έτους. Δηλαδή τα μειωμένα 96 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να κυμανθούν σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ.
Στα περαιτέρω προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν, οι δύο υπουργοί απαντούν δείχνοντας το δρόμο της φορολόγησης, της συνέχισης δηλαδή μιας ανηλεούς επίθεσης που έχει εξαπολυθεί το τελευταίο διάστημα στο λαϊκό εισόδημα. Όπως διαμήνυσαν στην ΚΕΔΕ, «υπάρχουν και τα ανταποδοτικά» - που σημαίνει σοβαρές αυξήσεις στα τέλη που πληρώνουν οι φορολογούμενοι δημότες, όπως επίσης «υπάρχουν και οι ίδιοι πόροι», που σημαίνει χαράτσι σε κάθε υπηρεσία που θα προσφέρεται. Η λογική, άλλωστε, της εξεύρεσης πόρων πέραν της κρατικής χρηματοδότησης υπάρχει στην ΚΕΔΕ και πριμοδοτείται σιγά σιγά.
Στη συνάντηση δε με τον Χρ. Σταϊκούρα έγινε σαφές ότι η κόκκινη γραμμή που έβαζε η ΚΕΔΕ για την απόδοση στους δήμους το 2012 του ποσού των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι οι πόροι των δήμων για το 2012 είναι 2,341 δισ. ευρώ, ούτε καν δηλαδή 2,4 που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΚΕΔΕ και με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τους επόμενους μήνες του έτους, δηλαδή από τον Αύγουστο, η μηνιαία χρηματοδότηση θα κυμαίνεται περίπου στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά, όταν στον αέρα είναι η μεταφορά των μαθητών, παιδιά μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, χρήματα για τη μισθοδοσία δεν υπάρχουν.
Χαρακτηριστικά για το σοβαρό πρόβλημα των παιδικών σταθμών, απόψε το βράδυ η ΕΕΤΑΑ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τις θέσεις των παιδιών που θα φιλοξενηθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων γονέων ήταν 96.151 (αυξημένες κατά 43% σε σχέση με την περσινή χρονιά), αλλά θα καλυφθούν μόνο 43.000. Δηλαδή περίπου το 55% των αιτήσεων απορρίπτεται.
Συμπαιγνία ανάμεσα σε συγκυβέρνηση - ΚΕΔΕ
Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, κατήγγειλε τη συμπαιγνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, ενώ γνωρίζει πια ότι δρομολογείται νέο πετσόκομμα πόρων της τάξεως του 50% από τους ήδη πενιχρούς πόρους, οι οποίοι δεν καλύπτουν τη μισθοδοσία του προσωπικού, τα λειτουργικά των δήμων και τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, εξαγγέλλει έκτακτο συνέδριο για το τέλος Αυγούστου, όχι βεβαίως για να αντιδράσει, να αντισταθεί ή να ξεσηκώσει τον κόσμο. Σκοπός είναι να επιστρατεύσουν τους δημάρχους, τους αιρετούς, στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από τους εργαζόμενους τόσο για τη συγκυβέρνηση, αλλά και για το ρόλο των εκλεγμένων δημάρχων που συμφωνούν σε αυτή την πολιτική.
Οι εκλεγμένοι που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλους τους δήμους της χώρας θα συμβάλουν στην οργάνωση της λαϊκής πάλης και θα απαιτήσουν όχι μόνο να καλυφθούν οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και τη διεύρυνση των υπηρεσιών και των κοινωνικών παροχών που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».
[ Φουρνιώτης ]

0 Απαντήσεις για... for “ Σε τραγικό αδιέξοδο οι Δήμοι της ΕυρυτανίαςΙ”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο