Από τη Φουρνά Ευρυτανίας στη Ρεντίνα Αγράφων

Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή 1 Μαΐου 2011 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

Το Βελούχι και το ελατόδασος στο δρόμο για Φουρνά

«Π
άμε να γνωρίσουμε μια περιοχή σχετικά ανέγγιχτη από τον τουρισμό, ιδανική όμως για τους φυσιολάτρες. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του όρους Βελούχι (τη βόρεια πλευρά). Είναι ένας τόπος γαλήνιος, μακριά από τα στίφη των πολύχρωμων σκιερ που συνωστίζονται στο χιονοδρομικό. Είναι ένα μέρος καταπράσινο, μακριά από τις ορδές των προσκυνητών που συρρέουν στο μοναστήρι του Προυσού. Είναι μια ήσυχη γωνιά της Ευρυτανίας, μακριά από τη βαβούρα του Καρπενησίου.

Καθώς ερχόμαστε από Λαμία, περνάμε το χωριό Τυμφρηστός και φτάνουμε στη διασταύρωση για το τούνελ. Εκεί πρέπει να συνεχίσουμε ευθεία και όχι να κατηφορίσουμε αριστερά για το τούνελ. Παίρνουμε δηλαδή το δρόμο που πήγαινε για Καρπενήσι, πριν γίνει το τούνελ. Θα φτάσουμε ψηλά στον αυχένα, ακριβώς στα όρια Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, όπου και θα συναντήσουμε χαρακτηριστική διασταύρωση. Αριστερά πάει για Κρίκελλο, Δομνίστα και Πανταβρέχει. Ευθεία πάει για Καρπενήσι. Και δεξιά πάει για τα χωριά που βρίσκονται βορειότερα από το Βελούχι.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

Πάμε λοιπόν δεξιά. Κινούμαστε σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο, περίπου 1.200 μ., οπότε σε 7 περίπου χλμ. θα συναντήσουμε στο δεξί πλευρό του δρόμου το ξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Ακριβώς απέναντι (στα αριστερά μας) έχουν στηθεί μερικές Σαρακατσάνικες Καλύβες. Πρόκειται βέβαια για έναν τόπο, όπου κάθε καλοκαίρι γίνεται το ετήσιο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων της Φθιώτιδας. Ακόμη 7 χλμ. οπότε συναντούμε το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, επίσης στο δεξί πλευρό του δρόμου. Ακριβώς απέναντι (στα αριστερά μας) ξεκινάει άλλος δρόμος που μας οδηγεί προς Άγιο Χαράλαμπο και Αγία Τριάδα. Η Αγία Τριάδα έχει πληθυσμό περίπου 300 κατοίκων, είναι χτισμένη στα 770 μ. υψόμετρο και μέχρι πρόσφατα εδώ είχε την έδρα του ο Δήμος Κτημενίων. Μετά την Αγία Τριάδα ο δρόμος συνεχίζει προς τα χωριά Αγία Παρασκευή και Δομιανοί.

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΥΡΝΑ
Στο δρόμο για Φουρνά θα βρούμε χιλιάδες πανύψηλα έλατα



Επιστροφή στο ξωκκλήσι του Προφ. Ηλία. Στρίβουμε αριστερά προς Φουρνά. Μπαίνουμε σιγά σιγά μέσα σε πυκνό ελατόδασος. Στα 13 χλμ. από τον Προφ. Ηλία φτάνουμε στο χωριό Φουρνάς, το οποίο κανονικά μέχρι το 1940 ήταν αρσενικό, αλλά πλέον οι πινακίδες το αναφέρουν με το θηλυκό Φουρνά. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στα 850 μ. υψόμετρο και με θέα προς τα Άγραφα. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων. Εδώ είχε μέχρι το τέλος του 2010 την έδρα του ο Δήμος Φουρνά. Η απόσταση από το Καρπενήσι είναι 40 χλμ. Η Φουρνά διαθέτει κι ένα μεγάλο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο όμως κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης μαθητών. Η εκκλησία στην πλατεία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, οπότε κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου εδώ συρρέει αρκετός κόσμος για το τοπικό πανηγύρι.

ΔΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Φεύγουμε από τη Φουρνά. Ανεβαίνουμε ξανά πάνω, στο δρόμο που ενώνει το Καρπενήσι με την Καρδίτσα και στρίβουμε αριστερά. Τα έλατα πυκνώνουν κι άλλο, περνάμε μία πέτρινη βρυσούλα, περνάμε και το παμπάλαιο μπακάλικο του "Ταρζάν" (του συγχωρεμένου κυρ Γιώργου Μπούργου) και φτάνουμε (σε 11 χλμ. από Φουρνά) στη δασική θέση Ζαχαράκη. Η τοποθεσία οφείλει την ονομασία της στον Κώστα Ζαχαράκη, που γεννήθηκε στη Ρεντίνα το 1788, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και τελικά σκοτώθηκε από τους Τούρκους το 1822. Τι υπάρχει εκεί; Πρόκειται για ένα δασικό χώρο αναψυχής με μία φυσική λιμνούλα, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία πέτρινη βρύση, μία παιδική χαρά, ένα μικρό ξωκκλήσι (των Αγίων Αναργύρων), υπαίθρια ψησταριά και μπόλικα ξύλινα τραπέζια και παγκάκια. Το σημείο αυτό βρίσκεται στα όρια των Νομών Ευρυτανίας, Καρδίτσας και Φθιώτιδας.

ΡΕΝΤΙΝΑ, Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο δρόμος συνεχίζει πλέον σε έδαφος του Ν. Καρδίτσας. Το τοπίο από δω και κάτω αλλάζει σημαντικά. Αραιώνουν σταδιακά τα έλατα, ώσπου εξαφανίζονται εντελώς από το οπτικό μας πεδίο. Εμφανίζονται τώρα οι βελανιδιές, τα πουρνάρια και άλλοι χαμηλοί θάμνοι. Μπαίνουμε λοιπόν στη Ρεντίνα Αγράφων, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από τη δασική θέση Ζαχαράκη. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένο στα 880 μ. υψόμετρο και συγκρατεί περίπου 430 μόνιμους κατοίκους. Μπορούμε να επισκεφθούμε το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, όπου φυλάσσονται παμπάλαιες εικόνες, ιερά σκεύη, βιβλία και πολύτιμα κειμήλια από τις εκκλησίες, τα παρεκκλήσια και τα μοναστήρια της Ρεντίνας. Θα επισκεφθούμε επίσης και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου. Στο κτίριο αυτό λειτουργούσε από τον Αύγουστο του 1943 έως και την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944, η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, από την οποία αποφοίτησαν 1.260 μάχιμοι ανθυπολοχαγοί. Τέλος, θα πεταχτούμε και ως τη γυναικεία βυζαντινή Μονή Ρεντίνας ή αλλιώς Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από τη Ρεντίνα. Στη Ρεντίνα κάθε χρόνο (τον Οκτώβριο) διοργανώνεται με επιτυχία η "Γιορτή τσίπουρου", όπου μπορούν όλοι να απολαύσουν άφθονο μυρωδάτο τσίπουρο και ατέλειωτα ντόπια μεζεδάκια.

ΦΑΓΗΤΟ

Τσαλαφούτι Αγραφιώτικο στο εστιατόριο του ξενώνα 4 Εποχές


ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Στο εστιατόριο του ξενώνα 4 Εποχές. Χωριάτικες πίτες, σούπες, τσαλαφούτι, ζυμαρικά, πίτσες και κρέατα της ώρας. Τηλ. 2237096177.

ΦΟΥΡΝΑ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Άγρια Ομορφιά. Το χειμώνα διάφορα κρεατικά στα κάρβουνα. Το καλοκαίρι έχει και λαδερά. Τηλ. 2237051236.


ΡΕΝΤΙΝΑ

Ταβέρνα της Βούλας. Τηλ. 2443071240.

Ψησταριά Ο Πλάτανος. Τηλ. 2443071229.

Ταβέρνα Το γρέκι του ραγιά. Τηλ. 2443071222.

Ψησταριά Αμαλία. Τηλ. 2443071263.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Δολοπία


ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Ξενώνας 4 Εποχές. Διαθέτει 8 δίκλινα και 2 τετράκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Λειτουργεί εξαιρετικό εστιατόριο με πλούσιο μενού. Δείτε και εδώ.

ΦΟΥΡΝΑ
Ξενώνας Άγρια Ομορφιά. Βρίσκεται ψηλά, στην είσοδο του χωριού. Διαθέτει 15 δίκλινα με κεντρική θέρμανση και μπαλκονάκι, που μπορούν να γίνουν το πολύ τρίκλινα, με την προσθήκη επί πλέον κλίνης. Θα βρούμε ακόμη καφέ μπαρ, εστιατόριο και 2 κοινόχρηστα καθιστικά με τζάκι. Μείναμε εδώ τον Αύγουστο του 2003 στο δωμάτιο Νο 105 τρία άτομα προς 47 € με πρωινό. Δείτε και εδώ.









 










 






ΡΕΝΤΙΝΑ
Ξενώνας Rentinia Inn. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, τζάκι, A/C, TV, NOVA, ψυγείο, παροχή internet και καμπίνα υδρομασάζ, ενώ υπάρχουν και κάποια δωμάτια με δική τους εσωτερική σάουνα. Το πρωινό σερβίρεται στο κοινόχρηστο καθιστικό με την τραπεζαρία.

Ξενοδοχείο Δολοπία. Αποτελείται από 14 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα) που διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, mini bar και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο θα βρούμε αίθουσα πρωινού, καφέ μπαρ και καθιστικό με τζάκι. Το καλοκαίρι θα καθίσουμε στον κήπο με το γκαζόν. Δείτε και εδώ.

[partetavouna ]




0 Απαντήσεις για... for “ Από τη Φουρνά Ευρυτανίας στη Ρεντίνα Αγράφων”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο