Κερασοχώρι!! Η έδρα του νέου Δήμου Αγράφων

Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

Το Κερασοχώρι ή Κεράσοβο είναι η πρωτεύουσα του σημερινού Δήμου Βίνιανης καθώς επίσης, από τον Ιανουάριο του 2011, και του νέου ‘Καλλικρατικού’- διευρυμένου πια Δήμου Αγράφων. Ύστερα από διαμάχες με τη Φραγκίστα για τη διεκδίκηση της έδρας του νέου Δήμου, αποφασίστηκε οριστικά πλέον ότι το Κερασοχώρι είναι η καταλληλότερη επιλογή.
Το Κερασοχώρι είναι ένα μικρό και ιστορικό χωριό που βρίσκεται στις παρυφές του ελατόφυτου όρους των Αγράφων, Καυκί Ν. Ευρυτανίας και δεσπόζει της γύρω περιοχής. Ως αμιγώς ορεινό χωριό είναι χτισμένο στα 1050 μ. υψόμετρο και έχει ξηρό κλίμα. Απέχει 45 χλμ από το Καρπενήσι .Μέχρι το 1930 ονομαζόταν Κεράσοβο , ονομασία που έχει εγείρει πολλές συζητήσεις, καθώς οι θρύλοι αλλά και οι εικασίες γύρω από την προέλευση της είναι ποικίλες. Κατά πάσα πιθανότητα, πάντως, έχει σλαβικές ρίζες και σημαίνει ‘λιθοσωρός’, χωρίς όμως η ερμηνεία αυτή να έχει τεκμηριωθεί και επίσημα γλωσσολογικά.
Τρία χιλιόμετρα πιο δυτικά βρίσκεται το νεότερο χωριό Κρέντη , το οποίο, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει αυτόνομη αναπτυξιακή πορεία, αποτελεί πάντα συνοικισμό του Κερασοχωρίου. Στην Κρέντη ζουν μόνιμα, περίπου 280 κάτοικοι με μεγάλο ποσοστό νέων και με πολλούς να έχουν δημιουργήσει νέες οικογένειες τα τελευταία χρόνια. Ενώ στο Κερασοχώρι ο πληθυσμός φτάνει τους 110 περίπου μόνιμους κατοίκους, στην πλειοψηφία τους πιο ηλικιωμένους.

Η πλειοψηφία των κατοίκων και των δυο χωριών είναι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, με οικοδομικές εργασίες και τον τουρισμό, αφού οι επιλογές σε ανεύρεση εργασίας είναι σαφώς περιορισμένες όπως σε ολόκληρη άλλωστε την Ευρυτανία. Τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες αγροτουριστικής ανάπτυξης κυρίως με τη δημιουργία παραδοσιακών ξενώνων στην περιοχή, γεγονός που ευνοείται από τη γεωγραφική θέση του Κερασοχωρίου και της Κρέντης, αφού είναι πέρασμα από την ανατολική προς τη δυτική Ευρυτανία. Στις μέρες μας το Κερασοχώρι είναι ένα χωριό χωρίς μεγάλη ισχύ, όπως παλιότερα, αλλά οι κάτοικοί του είναι πεπεισμένοι ότι με την επιλογή του ως πρωτεύουσα του νέου Δήμου Αγράφων ( ο οποίος θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη Δυτική Ευρυτανία ), θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη στο χωριό. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης των νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα επιστρέψουν στον τόπο τους κάνοντας τον και πάλι μεγάλο κεφαλοχώρι γεμάτο ζωή.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Το Κερασοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα του τέως Δήμου Αγραίων. Αγραίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης στα πολιτικά του. Τεκμήρια της εποχής των Αγραίων φαίνεται ότι υπάρχουν στο Κάστρο του Κερασοχωρίου όπου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους.
Η γεωγραφική θέση του Κερασοχωρίου υποστήριξε την ανάπτυξη του χωριού κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Η ύπαρξή του κατά τη Βυζαντινή εποχή προκύπτει από τουρκικό φορολογικό κατάστιχο του έτους 1454-55. Στο ίδιο κατάστιχο περιέχονται τη χρονολογία αυτή αρκετά δημογραφικά στοιχεία που πιστοποιούν την ύπαρξη 276 νοικοκυριών (είναι 1200 άτομα περίπου), 6 ιερέων και πέραν των προσώπων, την ύπαρξη φυτικής παραγωγής και αξιόλογου ζωικού κεφαλαίου. Ευρισκόμενο σε αυτή την ακμή το Κερασοχώρι απετέλεσε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας οικονομικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής του τέως Δήμου Αγραίων, Αγράφων και Απεραντίων, σε σημείο που να ονομάζεται «Μέγα Κεράσοβο».
Στους προεπαναστατικούς χρόνους το 1767 ο Γιάννης Μπουκουβάλας, πρωτοπαλίκαρο του Δήμου Σταθά με 300 κλεφταρματωλούς επιτέθηκε στον τουρκαλβανό Μούρτο Χούσιο, παππού του Αλή Πασά και προκάλεσε σοβαρές απώλειες.
Στην Εθνεγερσία του 1821, ο Κερασοβίτης Κώστας Στεργιόπουλος ή Βελής, ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ήλθε ως απεσταλμένος της στο Κεράσοβο και κήρυξε την Επανάσταση στην ευρύτερη περιοχή Αγράφων εκδίδοντας την επαναστατική του προκήρυξη στις 10 Μαΐου 1821 στο Κεράσοβο. Σε ένα δημοτικό τραγούδι για τους Μπουκουβαλαίους το Κεράσοβο αποκαλείται ‘Μεγάλη Χώρα’, όχι τόσο για τον πληθυσμό του, αλλά ως κέντρο της περιοχής, πρωτεύουσα.
Το παλιό Κεράσοβο είχε ωραία πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και ισχυρούς προύχοντες. Μερικοί έμεναν σε ιδιόκτητους πύργους, όπως οι Δασκαλόπουλοι. Το Κεράσοβο ως κοινότητα ακμάζει δημογραφικά κατά τον 18ο αιώνα. Σε επιγραφή του 1725 χαρακτηρίζεται ως κώμη. Ο Αθανάσιος Ιατρίδης, γνώστης της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου γράφει κατά λέξη ‘Ήκμαζε τότε το χωρίον τούτο, έχον υπερ τας τριακοσίους οικογενείας οικήτορας και πάνω από 1500 κατοίκους’.
Στα 1799 λειτουργεί σχολείο ‘κοινών γραμμάτων’ όπου δίδασκε ο ονομαστός δάσκαλος Παπαιωάννης από το ίδιο χωριό και από το 1833 λειτουργεί διτάξιο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα στο Κεράσοβο υπάρχουν έμποροι και ακμάζουν διάφοροι επαγγελματίες, ιδίως ράφτες παραδοσιακών στολών και τσαρουχοποιοί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της παναγίας με αξιόλογες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και ο ναός της Αγίας Παρασκευής με ξυλόγλυπτο τέμπλο σπάνιας ομορφιάς και τέχνης, έργο του φημισμένου τεχνίτη Κυρίτση.
Στα χρόνια της αντίστασης στο Κεράσοβο λειτούργησε το στρατηγείο του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τους Σαράφη και Σάντο και στην παλιά Βίνιανη είχε την έδρα της η πρώτη Κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας.
Μετεμφυλιακά, το Κερασοχώρι προσπαθεί να ανακάμψει – όπως και ολόκληρη η Ελλάδα- και ως κεφαλοχώρι καταφέρνει να έχει αρκετά μεγάλη ανάπτυξη. Έχει αρκετές υπηρεσίες και από τη δεκαετία του ’60 και έπειτα λειτουργεί και εξατάξιο Γυμνάσιο με οικοτροφείο για τους μαθητές που έρχονταν από άλλα χωριά.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών το Κερασοχώρι αποτελούσε τόπο εξορίας για πολλούς από τους τότε αντιφρονούντες.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Οι υποδομές που υπάρχουν στο Κερασοχώρι είναι αρκετά ικανοποιητικές για να καλύψουν κάποιες από τις πρώτες βασικές ανάγκες που θα προκύψουν από τον Ιανουάριο που μας έρχεται. Πρώτο από όλα έρχεται το Δημαρχείο, το οποίο βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού, το κτίριο είναι περίπου 15 ετών και πρόσφατα ανακαινισμένο. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται οκτώ μόνιμοι υπάλληλοι στο δήμο, ένας συμβασιούχος και δύο μερικής απασχόλησης, γεγονός που θα αλλάξει με τη νέα χρονιά αφού οι υπάλληλοι του δήμου θα πενταπλασιαστούν. Παρόλο που το παρόν Δημαρχείο είναι αρκετά ευρύχωρο, είναι πολύ πιθανόν να μην μπορεί να στεγάσει όλο το προσωπικό του δήμου όπως αυτό θα προσαρμοσθεί με τα νέα δεδομένα και θα ήταν ιδανικό εάν δημιουργούνταν ένα νέο κτίριο. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αγράφων κον Τάτση Δημήτριο, μας είπε ότι θα τηρηθεί επακριβώς το προεκλογικό του πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει ρυθμίσεις για όσα θέματα προκύπτουν με τις νέες αλλαγές και δεσμεύτηκε να μας δώσει μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη αμέσως μόλις γίνει η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης, λειτουργεί Κ.Ε.Π. το οποίο όμως αυτή τη στιγμή δεν έχει προσωπικό γιατί έχει λήξει η σύμβαση του υπαλλήλου που δούλευε μέχρι τώρα εκεί, καθώς και ‘Βοήθεια στο σπίτι’ με δύο υπαλλήλους που προσφέρουν πραγματικά κοινωνικό έργο στον τόπο.
Δεν μπορούμε βέβαια να παραλείψουμε το Ειρηνοδικείο που λειτουργεί στο Κερασοχώρι από το 1843 (και πριν), το οποίο τώρα στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο και καλύπτει όλη τη Δυτική Ευρυτανία. Νεόδμητο είναι και το κτίριο του Αστυνομικού Τμήματος Κερασοχωρίου(τα εγκαίνια έγιναν το 2008) που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1960 και εξυπηρετεί όλο το νομό δυτικά του Μέγδοβα. Είναι γενικής αρμοδιότητας (τάξης-ασφάλειας-τροχαίας) και ουσιαστικά καλύπτει όλη την περιοχή, αφού ο αστυνομικός σταθμός Γρανίτσας υπάγεται διοικητικά σε αυτό.
Παράρτημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων Κερασοχωρίου λειτουργεί συνεχώς από το 1930 περίπου και εξυπηρετεί εκτός από τα χωριά του Δήμου Βίνιανης και τα χωριά των Δήμων Φραγκίστας και Αγράφων.
Επιπλέον, υπάρχει αγροτικό Ιατρείο στο κέντρο του χωριού που καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων.
Το Κερασοχώρι διαθέτει Γυμνάσιο-Λύκειο, στο οποίο φοιτούν μαθητές από το Δήμο Βίνιανης αλλά και από τους Δήμους Φραγκίστας και Αγράφων. Λειτουργεί από το 1963 και στο κτίριο που στεγάζεται και σήμερα έχει πάει από το 1973-74. Διαθέτει επίσης και μαθητική εστία στην οποία σήμερα σιτίζονται οι μαθητές. Το Δημοτικό σχολείο Κερασοχωρίου έχει κλείσει λόγω μειωμένου αριθμού μαθητών και οι τρεις μικροί μαθητές πηγαίνουν καθημερινά στο Δημοτικό σχολείο Κρέντης το οποίο έχει σύνολο 17 παιδιά. Η Κρέντη διαθέτει και νηπιαγωγείο.
Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι και στα δύο χωριά υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως πέντε ξενώνες, τέσσερα καφενεία, τρεις καφετέριες, τέσσερεις ταβέρνες, βενζινάδικο κ.ά., οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και του επισκέπτη. Επιπλέον, υπάρχει και το παραθεριστικό κέντρο των υπαλλήλων των ΕΛΤΑ που λειτουργεί όλο το χρόνο, καθώς και γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϋ.
Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το σταυροδρόμι θα παίξει και η ολοκλήρωση του δρόμου προς Άγραφα, ο οποίος αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι και ένας άλλος δρόμος ο οποίος υπάρχει σαν σχέδιο στα χαρτιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά η υλοποίησή του φαντάζει μακρινό όνειρο. Ο δρόμος αυτός είναι γνωστός ως ο ‘Παραμεγδόβιος’ δρόμος, ο οποίος θα ενώνει το Αγρίνιο με την Καρδίτσα, θα πηγαίνει κατά μήκος του Μέγδοβα ποταμού και βέβαια θα περνάει και από τα χωριά του σημερινού Δήμου Βίνιανης (Βίνιανη, Χρύσω, Μαυρομάτα κ.λ.π ). Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο θα έδινε ζωή σε ολόκληρη την περιοχή που σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένη.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Κερασοχώρι είναι ένα μέρος με αρκετά άγρια ομορφιά, έχει πετρώδες έδαφος χωρίς όμως να είναι γυμνό, αφού είναι κατάφυτο από έλατα. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στα στενά δρομάκια του χωριού και να θαυμάσει κάποια από τα παλιά αρχοντικά σπίτια και να χαρεί τη φιλοξενία των κατοίκων στα μικρά καφενεδάκια. Μέσα στο Κερασοχώρι υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγιάς το οποίο έχει διπλές τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1700. Σε διάφορες τοποθεσίες του χωριού υπάρχουν πολλά παραδοσιακά αλώνια που ευτυχώς δεν καταστράφηκαν από το πέρασμα του χρόνου. Υπολείμματα από κάστρο υπάρχουν σε τοποθεσία κοντά στο χωριό. Ανεπανάληπτη θέα μπορεί να απολαύσουν οι επισκέπτες από το καραούλι. Έναν λόφο κοντά στο χωριό. Η ονομαστή γέφυρα του Μανώλη που έγινε την ίδια περίοδο με τη γέφυρα στη Παλιά Βίνιανη (περί το 1673), είναι το κυρίαρχο πολιτιστικό στοιχείο. Τέλος το γνωστό φαράγγι Γραιολακόρεμα αλλά και η λίμνη των Κρεμαστών είναι δύο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα.


http://eyrytanikostipos.blogspot.com/2010/12/blog-post_695.html

0 Απαντήσεις για... for “ Κερασοχώρι!! Η έδρα του νέου Δήμου Αγράφων”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο