Ζητούν να γίνει ενιαίος δήμος Φουρνά, Τυμφρηστού και Αγίου Γεωργίου

Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

                       ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΦΟΥΡΝΑ

Ο δήμαρχος Φουρνά κ. Ηλίας Παπουτσόπουλος γνωστοποιεί επιστολή την οποία έστειλε σε πληθώρα πολιτικών φορέων και στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση για το θέμα της χωροταξίας των δήμων.

Σύμφωνα με την επιστολή: "... ενόψει διαμόρφωσης του τελικού πλαισίου για το σχέδιο Καλλικράτης και ύστερα από απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, την οποία και σας επισυνάπτουμε, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Ο Δήμος Φουρνάς με το Π.Δ. 266/25-8-92 που δημοσιεύτηκε στο 143 ΦΕΚ της 28/8/1992 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός για λόγους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας που έχουν καταγραφεί σε ειδικό έντυπο -φυλλάδιο με 31 τον αριθμό μαρτυρίες, που δημοσιεύτηκαν και φυλάσσονται στο Αρχείο του Δήμου μας. Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικές από αυτές: α) Ο Φουρνάς ήταν το κέντρο της Αρχαίας Δολοπίας με το όνομα ΚΤΙΜΕΝΗ. β) Υπήρξε έδρα του υπό υψηλής πύλης διοριζόμενου λογοθέτου των Αγράφων τουτέστι του προέδρου των προεστώτων όλων των χωριών της περιφέρειας αυτής. γ) Κατά τον 16° αιώνα υπήρξε επισκοπική έδρα Λιτζάς και Αγράφων. δ) Δια του Συνοδικού Πατριαρχικού Σιγιλίου του Πατριάρχου Νεοφύτου του ΣΤ' το έτος 1740 με την ίδρυση της Μονής Ζωοδόχου Πηγής από τον Διονύσιο εκ Φουρνά εγκαθίσταται η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ εν Φουρνά με έναρξη λειτουργίας το έτος 1744. ε) Επί τουρκοκρατίας έδρασε στην περιοχή και δολοφονήθηκε στο Φουρνά ο αδελφός του Κατσαντώνη Κώστας Λεπενιώτης. στ) Σε όλο το διάστημα της κατοχής ο Φουρνάς έπαιξε σημαντικό ρόλο προσφέροντας πολλά στον αγώνα, ο Άρης Βελουχιώτης ίδρυσε στρατηγείο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αγώνα και το Μάρτιο του 1944 ίδρυσε εν Φουρνά την κυβέρνηση του Βουνού ΠΕΕΑ (Πολιτικήν Επιτροπήν Εθνικής Απελευθερώσεως). ε) Ο Φουρνάς είναι από τα μεγαλύτερα χωριά της Ευρυτανίας. Από εκεί καταγόταν ο μεγάλος και παγκοσμίως μετέπειτα μεγάλος Αγιογράφος Διονύσιος όπου εκεί ίδρυσε Σχολή Αγιογραφίας και Παρθενώνα. Σε όλο το διάστημα της κατοχής ο Φουρνάς έπαιξε σημαντικό ρόλο και πρόσφερε πολλά στον αγώνα (Σπύρος Μελετζής - Με τους αντάρτες στα βουνά). ζ) Με τη σύσταση του Ελληνικού κράτους και την πρώτη διοικητική οργάνωση της χώρας ο Φουρνάς αποτέλεσε έδρα του Δήμου Κτημενίων με 20 χωριά από το 1836 - 1877 και με 8 χωριά από το 1877-1912.

Για τους λόγους αυτούς και για πολλούς άλλους που δεν δύναται να αναγραφούν στο παρόν έγγραφό μας - υπόμνημα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε:

Α. Ο Δήμος μας να παραμείνει ως έχει εντασσόμενος στους ορεινούς Δήμους με στήριξη σε θέματα πιστοποίησης από το Δήμο Καρπενησίου.

Β. Εάν τούτο καταστεί αδύνατον να συμπορευτούμε με την Μελέτη του ΙΤΑ και να συνενωθούμε με το γειτονικό Δήμο Κτημενίων με έδρα τον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟ ΦΟΥΡΝΑ.

Γ. Σε περίπτωση ακυρώσεως των παραπάνω εκφράζει την επιθυμία εφόσον οι προϋποθέσεις το επιτρέψουν να συνυπάρξουμε ως ορεινός Δήμος ύστερα από συνένωσή μας με το Δήμο Αγ. Γεωργίου Φθιώτιδας, Δήμο Κτημενίων Ευρυτανίας, Δήμο Δομνίστας Ευρυτανίας και Κοινότητα Τυμφρηστού Φθιώτιδας που συνορεύουμε άμεσα. Η παραπάνω απόφαση έλαβε αυξ. Αριθ. 3/5/2010 με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 2010.



Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Δήμαρχος
Ηλίας Παπουτσόπουλος

Αρ. φυλ. 384/24-3-10

0 Απαντήσεις για... for “ Ζητούν να γίνει ενιαίος δήμος Φουρνά, Τυμφρηστού και Αγίου Γεωργίου”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο