Απάντηση της συγκυβέρνησης για τα Αιολικά

Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας
«Α νοικτή πρόκληση συνιστούν οι απαντήσεις των αρμόδιων της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα αιολικά και τα ιδιωτικά υδροηλεκτρικά στο νομό.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 12 Μάρτη οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν  αναφορές στη Βουλή ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, την ομόφωνη απόφαση της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Κυνηγητικού Συλλόγου Καρπενησίου ενώ στις  2 Απρίλη οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Νίκος Μωραϊτης κατέθεσαν  ερώτηση στη Βουλή  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζητώντας να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία

Τόσο από την ουσιαστικά μη απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση (επισυνάπτεται επανακατάθεσή της) και τα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθετε όσο και από την απάντηση στις 3 αναφορές (επισυνάπτεται) καθίσταται σαφές

-      Ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για τις θετικές γνωμοδοτήσεις του Δήμου Δομνίστας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευρυτανίας
-      Ότι είναι τελείως διάτρητη η θέση υποψηφίων των δυνάμεων που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της (Μπακογιάννης, Αποστόλου, Γιαννόπουλος, Χαϊνάς) περί όρων και προϋποθέσεων που μπορούν τάχα να χαλιναγωγήσουν τα μονοπώλια
-      Ότι όσοι παραπέμπουν σε αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ στην ουσία υπεκφεύγουν 
-      Ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή την οποία η ΕΕ και οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης είναι αποφασισμένες να αποφασίσουν με κάθε κόστος

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την αποκαλυπτική απάντηση από την «Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Έργα ΑΠΕ» του ΥΠΕΚΑ:

«..είναι σαφές ότι έχει διαμορφωθεί το γενικό πλαίσιο χωροθέτησης και αξιολόγησης των περιβάλλοντικών επιπτώσεων των έργων ΑΠΕ σε κάθε περιοχή της χώρας, και προφανώς αυτό αφορά και την περίπτωση εκγατάστασης ανεμογεννητριών και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ευρυτανία, και έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις για την εναρμόνιση όλων των τοπικών και υπερτοπικών χωροταξικών σχεδίων που θα ορίζουν λεπτομερώς τις βέλτιστες περιοχές χωροθέτησης των έργων. Επομένως η εγκατάσταση των έργων αυτών δεν γίνεται ούτε άκριτα….Στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας, που θα προσδώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε πολλά πεδία». 

Στις εκλογές του Μάη να δοθεί ένα ισχυρό χαστούκι στην ΕΕ, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όσους τα προωθούν σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.  Με θαρραλέα ψήφο στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση σε ευρωεκλογές, περιφέρεια και δήμο.

Καρπενήσι 7/5/2014

ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Νέα ερώτηση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία.

Με την  ερώτησή μας αριθμ. 7442/24-4-2014 σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις θέσεις  «Καστρί Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύμπανο-Τρυπήρι» Ευρυτανίας, ζητούσαμε την τοποθέτηση του Υπουργείου απέναντι στα αιτήματα φορέων και κατοίκων της περιοχής για ανάκληση των αδειών εγκατάστασης και χρηματοδότησης τους καθώς και στο αίτημα για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις λαϊκές οικογένειες. Επανερχόμαστε σε αυτή καθώς η απάντηση που λάβαμε από το υπουργείο δεν απαντά συγκεκριμένα στα ερωτήματα που είχαμε θέσει.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει η χορήγηση αδειών στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας στις βουνοκορφές της ανατολικής Ευρυτανίας και δυτικής Φθιώτιδας.  Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις θέσεις Καστρί - Κοκκάλια, ισχύος 18,9MW, Καράβι-Αλογοβούνι, ισχύος 23,4 MW και Τύμπανο Τρυπήρι ισχύος 13,5 MW  (αποφάσεις 2787/238799/23-12-2013, 228/18048/30-1-2014 και 2552/210065/15-1-2014 αντίστοιχα της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας).
Χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές  δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.
Και όλα αυτά όταν από το 2007 έχουν συγκεντρωθεί 7.500 υπογραφές ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή, όταν πληθώρα μαζικών φορέων, συλλόγων και κοινωνικών οργανώσεων έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια.
Το γεγονός ότι τα παραπάνω αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις, και μάλιστα εντός του καταφυγίου άγριας ζωής «Κρικέλλου-Σταύλων –Άμπλιανης» υπογραμμίζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και προωθεί η στρατηγική της ΕΕ. Μια «ανάπτυξη» που θυσιάζει στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας εργατικά δικαιώματα, περιβάλλον και ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Ένα δρόμο ανάπτυξης που προώθησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΕΕ και οδήγησε στην ερήμωση των χωριών της Ευρυτανίας, στην εγκατάλειψη των δασών, στην εξαφάνιση δασεργατών και εργοστάσιων ξυλείας, στην απαξίωση της κτηνοτροφίας.
Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ που αναφέρονται στην 6η έκθεση της ομάδας δράσης  της ΕΕ για την Ελλάδα αποδείχνουν ότι οι εξελίξεις στις ΑΠΕ φέρουν τη σφραγίδα της  ΕΕ, είναι προϊόν της στρατηγικής για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας .
Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, καταδικάζει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια οικονομικών ομίλων. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ενέργεια λαϊκή περιουσία, αυτό επιβάλλει το συμφέρον των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
·        Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών στις θέσεις  «Καστρί Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύμπανο-Τρυπήρι». Για να απαγο­ρευ­θεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των ιδιωτικών υδροηλεκτρικών στην Ευρυτανία όπως άλλωστε απαιτούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής
·        Πως τοποθετείται στο λαϊκό αίτημα για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις λαϊκές οικογένειες.

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Νίκος Μωραΐτης


 [Πηγή Admin ]

0 Απαντήσεις για... for “ Απάντηση της συγκυβέρνησης για τα Αιολικά ”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο