Κοπή της Πίτας απο την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Μ ε τη μεγαλειώδη και ομόθυμη συμμετοχή περισσοτέρων των 450 μελών και φίλων που κυριολεκτικά κατέκλυσαν ασφυκτικά τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του 3ου Γενικού Λυκείου της πόλης μας, η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας καλωσόρισε πανηγυρικά το νέο έτος ευχόμενη με στεντόρεια φωνή το «Σε όλους σας ευχόμαστε αγάπη, ειρήνη, υγεία, καλή καρδιά, χαμόγελο και θεία ευλογία», το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014 στις 6:30 το απόγευμα. Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα φέτος, η ετήσια εκδήλωση της κοπής της Βασιλειόπιτας του Σωματείου είχε , κατά κοινή ομολογία, μια ευρηματική, αριστοτεχνικά διαμορφωμένη και σπονδυλωτά αρθρωμένη εξέλιξη που εύφρανε τις ψυχές, αναβίβασε το πνεύμα, ανέδειξε τη γνήσια ποιοτική εργασία που συντελείται καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, τους καρπούς της οποίας γεύθηκαν όλοι και όλες!


Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από την Έφορο Επικοινωνίας του Συλλόγου μας κα. Ράνια Τσοπανά η οποία διακρίθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της για την άψογη παρουσίαση και την εργώδη προσπάθεια, η οποία παρουσίασε τους επισήμους καλεσμένους, ανέγνωσε τα μηνύματα των κ. Κώστα Μανιάτη, Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα και κ. Ηρακλή Γκότση, Δημάρχου της πόλης μας και εν γένει επιμελήθηκε την ομαλή ροή της εκδήλωσης.
 Η πίτα ευλογήθηκε ιεροπρεπώς  από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας Περισσού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Πρασσά και τον Αιδεσιμολογώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Κατσαούνη, οι οποίοι και μετέφεραν τις πατρικές ευχές του πολιού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Κωνσταντίνου. Μίλησαν με επαινετικά λόγια για τις πολυσχιδείς δράσεις του Σωματείου, την άριστη συνεργασία με το Σωματείο μας και απεύθυναν προτάσεις συνέργειας με την Εκκλησία.
Ακολούθως το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού Περισσού με τη σκηνοθετική επιμέλεια και αφήγηση της κας. Έλενας Στρατή που πάλλεται από ήθος, καινοτομία και ανεξάντλητη υπομονή, διακρίνεται για την αριστοτεχνική διδασκαλία και προσφορά, παρουσίασε με λυρικά άψογο και συγκινητικό τρόπο, ένα μοναδικής έμπνευσης και συγκινητικής ροής, θεατρικό δρώμενο βασισμένο στα κείμενα του ανανεωτή των Ελληνικών Γραμμάτων Φωτίου Κόντογλου «Παραμονή Χριστούγεννα» και «Το Βλογημένο Μαντρί». Με τη μουσική επιμέλεια και διδασκαλία του Χοράρχου μας κ. Ευαγγέλου Σαραντίδη και του πολύτιμου συνεργάτη του κ. Γιάννη Παυλίδη και τη ψυχωμένη συμμετοχή των μελών του Εργαστηρίου, δημιουργήθηκε μια υποβλητικά συγκλονιστική και πολυαισθητηριακή ατμόσφαιρα η οποία καθήλωσε κυριολεκτικά το κοινό, αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα και τις θριαμβευτικές ιαχές!!
Η Πρόεδρος του Συλλόγου «Πευκιώτικες Ρίζες» κα Ζωή Πιπερίγκου, με το μεστό νοημάτων λόγο της, με πηγαίο αυθορμητισμό και μοναδική προσήλωση στη μελέτη του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού, μας μετέφερε νοητά στα πατρογονικά χώματα της Ρούμελης αναφερόμενη στα έθιμα του Δωδεκαημέρου, τονίζοντας το σημαντικό και λειτουργικό ρόλο της γυναίκας.
Τέλος τα 3 πολυπληθή Χορευτικά μας Τμήματα (Περισσού και Αλσούπολης) με την εμπνευσμένη και βασισμένη στα ακένωτα νάματα της Μουσικής μας Παρακαταθήκης, επιμέλεια και διδασκαλία του συμπατριώτη, δασκάλου μας και πάνω απ’ όλα φίλου μας κ. Ανδρέα Ατζάμπου μας έδωσαν ένα αριπρεπές δείγμα της  συγκλονιστικά λυρικής εργασίας τους. Η συνοδεία του κ. Στάθη Κουτούζου στα κρουστά μας «ταξίδεψε» στη μήτρα, την πηγή των αιώνιων αγαθών του πολιτισμού μας!
Ακούστηκαν και παρουσιάστηκαν Κάλαντα του Ανατολικού Αιγαίου, χορωδιακά  τραγούδια της Ρούμελης και του Μωριά με τη συνοδεία του νταουλιού, κάλαντα της Δαδιάς του Έβρου, δικαιώνοντας την πεποίθησή μας ότι  τα Χορευτικά μας Τμήματα αποτελούν το καμάρι και τη περηφάνια των δράσεων του Συλλόγου μας. Το άρτιο και μελίρρυτο πρόγραμμά τους αντλώντας από τις ζείδωρες πηγές της Ελληνικής Παράδοσής μας επισφραγίστηκε με το θερμό χειροκρότημα όλων μας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος στη σύντομη προσλαλιά του τόνισε μεταξύ άλλων «Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας σας χαιρετίζει με αισθήματα τιμής και περηφάνειας. Σε μια εποχή που πολλοί, μειράκια όντες, προσπαθούν να αποδομήσουν λυσσαλέα κάθε τι το σταθερό και αιώνιο, έχουμε χρέος να ξαναθυμηθούμε, να επανεκτιμήσουμε και να επανεύρουμε τις ρίζες μας.  Τα αρίζηλα νάματα της πνευματικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης των προγόνων μας, μητέρων και πατέρων συνιστούν  το φωτεινό σημείο αναφοράς όλων μας.
Ο Θεός της Ελλάδος από το ένα μέρος, κι η ευθύνη του ανθρώπου από το άλλο μπορούν να οικοδομήσουν την  αισιοδοξία μας. Γι' αυτό πιστεύομε ότι όλα θα πάνε καλύτερα με τον καινούργιο χρόνο.  Αρκεί να είμαστε προσηλωμένοι σε ό,τι αγαθό και εκλεκτό έχουμε και πιστέψτε με έχουμε!!! Έχουμε φιλότιμο, μεράκι, αξιοπρέπεια, ζήλο αλλά και επίγνωση. Εμείς σαν σωματείο, νομίζουμε ότι μπορούμε να σας αντικρύσουμε στα μάτια. Κάθε μέρα όλο τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου αναμετρώνται πρωτίστως με τους εαυτούς μας. Καταφάσκουμε την ανάγκη  να είμαστε ειλικρινείς όχι μόνο σε εσάς αλλά να τολμούμε  να αντικρύσουμε την αλήθεια μας. Και αυτό θέλει μια διπλή ταπείνωση, την ταπείνωση να αντικρύσουμε τη μίζερη πραγματικότητα της πατρίδας μας που κάποιοι την ενθαρρύνουν και ζουν από αυτήν και την ταπείνωση να ζητήσουμε τη βοήθειά σας. Μόνοι μας δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Η ζωή τελικά κερδίζεται με το ρίσκο του μεγάλου και την τόλμη του καινούργιου.
Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μέσα στην οικογένεια. Γι αυτό μιας και το 2014 ανακηρύχθηκε διεθνώς έτος  στην οικογένεια, υποχρέωσή μας είναι να θυμηθούμε ότι η οικογένεια είναι η ένσαρκη υπόμνηση των μεγαλυτέρων ευθυνών και δυνατοτήτων μας μέσα στην αμεσότητα του παρόντος. Ας πράξουμε λοιπόν ό,τι ο καθένας μας μπορεί και οφείλει, ανάλογα με την θέση του, την αποστολή του, την ευθύνη του. Πρώτοι εμείς θα αφιερώσουμε σειρά δράσεων στη μάνα και τον πατέρα, ξεκινώντας άμεσα.  Τούτες τις στιγμές έρχεται στο νου ο Κωστής Παλαμάς, ο εθνικός ποιητής, μία από τις κορυφαίες πνευματικές φυσιογνωμίες του νεώτερου Ελληνισμού. Από το έργο του, έναν ωκεανό που συναντώνται το επικό και το λυρικό, το δραματικό και το φιλοσοφικό, το αιώνιο και το πρόσκαιρο, το προσωπικό και το αντικειμενικό,  που περνά η δόξα και η τέφρα, η αίγλη και τα ερείπια, η μοίρα και το μέλλον του ιστορικού τόπου που πατούμε, της Ελλάδος, της αιώνιας Ελλάδος (αρχαίας, βυζαντινής, τουρκοκρατούμενης, επαναστατημένης, ελευθερωμένης), ξεχώρισα ένα ποίημα. Αφιερώνω στη μάνα και τον πατέρα, τα σύμβολα της ζωής μας το ποίημα του Παλαμά που ως άλλος πνευματικός ιεροφάντης μας μυεί στο μυστήριο και συνάμα το μεγαλείο της ζωής
 
Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις.
Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα,
και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτηνε τη γη του,
κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις,
και να του φέρεις το νερό το αγνό της βρυσομάνας.
Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής!..
Κι αν είναι
κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί ωργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό!.. Φωτιά ! Τσεκούρι !Τράβα !,
ξεσπέρμεψέ το , χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,
και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα,
π’όλο την περιμένουμε, κι όλο κινάει για νάρθη,
κι όλο συντρίμμι χάνεται στο περάσμα των κύκλων!..
Χρόνια Πολλά!!!»
   Κλίνουμε ευλαβικά την ψυχή μας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μας τιμούν, μας εμπιστεύονται τόσο πολύ ώστε να αναλώσουμε πολλές ώρες στις πρόβες, δίδοντας το περίσσευμα της  καρδιάς τους.. Τους ευγνωμονούμε γιατί μας διδάσκουν…
Ευχαριστούμε
· το Δήμο Νέας Ιωνίας και
· κυρίως το Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο του ΟΠΑΝ κ. Παναγιώτη Κωστάκη για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή του ώστε να ανακατασκευαστεί η αίθουσα του 3ου Γενικού Λυκείου της πόλης μας με ταχύτατους ρυθμούς,
· το Λυκειάρχη, Δημοτικό Σύμβουλο και οικοδεσπότη μας κ. Μιλτιάδη Καναβό για την αβραμιαία φιλοξενία που μας προσέφερε.
Ευγνωμονούμε τη μεγάλη χορηγό της βραδιάς, που εξακολουθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά να διατηρεί την ανωνυμία της, και η οποία μας προσέφερε τη βασιλόπιτα.
Τέλος, εκφράζουμε και δημόσια τις θερμές ευχαριστίες μας στη φίλη και άνθρωπο που διακρίνεται για την εργώδη προσφορά της στο σωματείο, την κ. Ξένια Γκότση,  η οποία προσέφερε το φλουρί της βασιλόπιτας το οποίο αντιστοιχεί σε σημαντικό χρηματικό ποσό. Τον ήχο και το φωτισμό επιμελήθηκαν κύριοι Γιάννης Νίκας και Βαγγέλης Λεονάρντο Νάσε.
Ακολούθησε μεγάλο Παραδοσιακό γλέντι με ακούσματα από όλη την Ελλάδα. Ξεχωριστά ευχάριστη νότα ήταν η μουσική παρέμβαση της μεγάλης φωνής του Παραδοσιακού Τραγουδιού κ. Βασίλη Κολοβού.
Στις γενόμενες απονομές αναμνηστικών ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κολμανιώτης, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» και Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Παναγιώτης  Μανούρης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ανεξαρτήτου Κινήματος και Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία» και  Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γεώργιος Τσοπανίδης, η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος κα. Δέσποινα Θωμαϊδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Τάκης Κωστιδάκης και κ. Μιλτιάδης Καναβός, οι Πρόεδροι της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» κα. Κούλα Μπρόλιου και του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας κ. Κώστας Τσοπανάκης, επαίνεσαν ομοθυμαδόν την Ένωση Ρουμελιωτών για την ποιοτική εργασία της, την άδολη προσφορά της στα τοπικά δρώμενα, τη μοναδική δυνατότητα της να κινητοποιεί τόσους εθελοντές και προέτρεψαν όλους να πλαισιώνουν το Σωματείο μας.
Ευχαριστίες εξέφρασε ο Πρόεδρος μας και σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο ήτοι τις κυρίες και τους κυρίους  Βάσω Παφίλη, Ανδρέα Κουτσό, Ευαγγελία Λιτοσελίτη, Αλέκο Γουβάλα, Ελένη Τσιάμη, Κώστα Παπακωνσταντίνου, Ράνια Τσοπανά, Λίλη Παναγιωτοπούλου αλλά και τους δεκάδες, άνδρες και γυναίκες που προσέφεραν από το περίσσευμα της αγάπης τους. Ξεχωρίζουμε τις κυρίες Ελένη Ντζιού, Ελένη Ασπιώτη, Ελένη Γαλάνη, Ελένη Παπανίκου, Μαρίνα Αναστασάκη, Σοφία Αργυρομάτη, Γαβριέλλα Αρώνη, τους κυρίους Φώτη Λίγκρη, Ανδρέα Ανδρουλάκη, Αλέξη Τοπάλη, Θωμά Μανδράκη, Χρήστο Μπαλάνο.
 Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κολμανιώτης, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» και Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Παναγιώτης  Μανούρης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ανεξαρτήτου Κινήματος και Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία» και  Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γεώργιος Τσοπανίδης, η Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος κα. Δέσποινα Θωμαϊδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Τάκης Κωστιδάκης, κ. Μιλτιάδης Καναβός, Αναστασία Δημητσάνου, Φιλίππα Αθυμαρίτου, ο εκπρόσωπος- μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Παπακώστας, ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Θεσσαλών ο «Πηνειός» κ. Χρήστος Μακαρώνης, η Πρόεδρος  της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» κα. Κούλα Μπρόλιου, ο Πρόεδρος  κ. Κώστας Τσοπανάκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Νουβέλογλου, η Γενική Γραμματέας κα. Γκέλυ Σακαλόλγου, του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, ο Γενικός Γραμματέας του Ένωσης Σμυρναίων Νέας Ιωνίας κ. Ανδρέας Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Ιωνίας κ. Χρήστος Σταθόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων Στ. Καζαντζίδη» κα. Μαίρη Αρώνη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Η Αλληλεγγύη κ. Νίκος Καρλιάμπας, ο Έφορος Εκδηλώσεων κ. Νίκος Ανδρίτσος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Καλλιακούδα» Ευρυτανίας κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καϊρου κα. Κλειώ Κοκκίνου, η Πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Νέας Ιωνίας κα. Ιφιγένεια Αλβανού και η Ταμίας κα. Χρυσάνθη Κοντού, η εκπρόσωπος του Σωματείου Ινεπολιτών – Κασταμονιτών κα. Δήμητρα Λάμπρου, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής κ. Μανώλης Πλεμμένος, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Βασίλης Φλώρος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας κ. Ρουμπίνη Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλιάς Δωρίδας κα. Τασία Μποκτού, ο Ταμίας του Συλλόγου Πυργιωτών Υπάτης κ. Βασίλης Παφίλης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας κ. Γιάννης Ματσούκας, ο Πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου κ. Δημήτρης Γεωργούδης, η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας κα. Ακρίβω Κουτσιμπού, η Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ίριδα κα. Ελένη Πλεξίδα και ο ψυχολόγος κ. Ιωάννης Κομνηνόγλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Άγιος Χριστόφορος» Σοχού Θεσσαλονίκης κ. Αλέξης Τοπάλης.
Ευχαριστούμε θερμά για μία ακόμη φορά τον τοπικό τύπο για την φιλοξενία που μας προσέφερε.
Ευχαριστούμε τους δωροθέτες της λαχειοφόρου αγοράς, ιδιαίτερα δε το Τουριστικό Γραφείο MICHOS TOURS (210 2817136 - 210 2817137, Δελφών 38, Ηράκλειο) για την προσφορά εισιτηρίων ημερησίων εκδρομών.
Μνεία ιδιαίτερη κάνουμε για την κα. Αγορίτσα Τελλίδου η οποία επιμελήθηκε άψογα την ενδυματολογική εμφάνιση των Χορευτικών μας Τμημάτων.
Τη φωτογραφική κάλυψη είχε η κα. Τριανταφυλλιά Περράκη.
 Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να είναι κοντά μας ας μη διστάσουν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο τηλέφωνο 6972978570, ή στο Email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr ή να μας ακολουθήσουν στο face book: Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook
ή



 [Πηγή Admin ]

0 Απαντήσεις για... for “ Κοπή της Πίτας απο την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας ”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο