Η ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημιουργούν στο Καρπενήσι

Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Μ ε την επιστημονική υποστήριξη του Τ.Ε.Ι Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και σε συνεργασία με το Δήμο και το Δασαρχείο Καρπενησίου, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός Δασικού Βοτανικού Κήπου στον ήδη υπάρχοντα χώρο του Κεφαλόβρυσου με σκοπό την ανάδειξη της χλωρίδας της περιοχής και την υποστήριξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η ενέργεια αυτή θα φέρει τους επισκέπτες κοντά στη φύση αλλά παράλληλα θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για την εδραίωση της προστασίας της περιοχής.
 Το Κεφαλόβρυσο, βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Καρπενησίου, η οποία αποτελεί έδρα του Δήμου Καρπενησίου και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Είναι περιοχή με πλούσια φυσική ομορφιά και με έντονο ιστορικό παρελθόν και η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δάσος αναψυχής.
Το Κεφαλόβρυσο ονομάστηκε έτσι λόγω των πηγών οι οποίες αναβλύζουν με νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δημιουργώντας έτσι μια φυσική «βρύση». Τα νερά της πηγής εμπλουτίζουν τον Καρπενησιώτη ποταμό δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση πλούσιας ιχθυοπανίδας. Ο χώρος διαμορφώθηκε αρχικά από τη Δασική Υπηρεσία ως χώρος δασικής αναψυχής και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Δήμο για να αναπτύξει έναν πολυχώρο με εναλλακτικές δραστηριότητες για τους επισκέπτες.

Η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου του Καρπενησίου, θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθησίας. Οι περισσότεροι Βοτανικοί Κήποι συνήθως είναι περιφραγμένοι και αποκλεισμένοι από το ευρύ κοινό. Ο Δασικός Βοτανικός Κήπος του Καρπενησίου θα είναι ανοιχτός και ελεύθερος για όλους τους επισκέπτες ώστε να αναδεικνύει την ελληνική αυτοφυή χλωρίδα. Για τη δημιουργία του νέου Βοτανικού Κήπου φυτεύτηκαν είδη που δεν θα δημιουργήσουν υβρίδια, με τα είδη της περιοχής, έτσι ώστε να μείνει ανέπαφη, από γενετική μόλυνση,  η αυτοφυής χλωρίδα, αλλά και που μπορούν να αναπτυχθούν στις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της περιοχής. Σκοπός του Βοτανικού Κήπου είναι η ανάδειξη της πλούσιας αυτοφυούς ελληνικής χλωρίδας, η οποία σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες έρευνες και μελέτες είναι η πιο πλούσια στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο!

Ο νέος Βοτανικός Κήπος περιλαμβάνει διάφορες ενότητες (θεματικοί  κήποι) οι οποίες δημιουργήθηκαν σε διάφορες θέσεις μέσα στο πάρκο του Κεφαλόβρυσου:
  • Ο «Κήπος των Αισθήσεων» αναδεικνύει τα εντυπωσιακά, ελληνικά αυτοφυή είδη όπως τα σφενδάμια που παρέχουν πλούσια ομορφιά με τις εναλλαγές των χρωμάτων στα φύλλα και εγείρουν την αίσθηση της όρασης ή τα σπάρτα τα οποία έχουν επιβλητική μυρωδιά όταν ανθήσουν και διεγείρουν την όσφρηση.
  • Ο «Κήπος των Δρυάδων» εξυμνεί τις νύμφες Δρυάδες που ζούσαν μέσα στις δρυς (ή για πολλούς βελανιδιές). Οι δρυς ή αλλιώς «δένδρα» για τους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου, είναι πάνω από 7 διαφορετικά είδη που είναι αυτοφυή στην Ελλάδα. Στον κήπο φυτεύτηκε είδη όπως η αριά, του πουρνάρι, βελανιδιά, η μακεδονική κλπ.
  • Ο «Κήπος των  Κωνοφόρων»  αναφέρεται στις «πίτυς» δηλαδή την  πεύκη και την ελάτη του Ομήρου και γενικά, των αρχαίων Ελλήνων. Σε αυτόν τον κήπο φυτεύτηκαν διαφορετικά είδη πεύκων όπως η κουκουναριά, η μαύρη, η χαλέπιος και η τραχεία πεύκη, και η αυτοφυής στο Καρπενήσι, ελάτη. Μάλιστα το είδος ελάτης που εμφανίζεται στο Καρπενήσι και σε όλη τη νότια Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.
  • Ο «Κήπος των Καρποφόρων» περιλαβάνει πολλά δασικά είδη της ελληνικής χλωρίδας παράγουν εδώδιμους καρπούς που τρώγονται είτε όπως συλλέγονται είτε, φτιάχνονται γλυκά και ποτά. Χαρακτηριστικά είδη του κήπου είναι η κουμαριά, η καστανιά, η κρανιά, καρυδιά, η κερασιά και πολλά άλλα.
  • Ο «Κήπος των Φαρμακευτικών-Αρωματικών»  περιλαμβάνει μερικά από τα πολυάριθμα είδη που οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διακρίνει (πάνω από 500). Μεταξύ άλλων φυτεύτηκαν  θυμάρι, μέντα, ρίγανη, λεβάντα, δεντρολίβανο και δάφνη.
  • Ο «Κήπος των  Θάμνων και ο Βραχόκηπος» περιλαμβάνουν δύο θέσεις όπου στη μία τοποθετήθηκαν χαρακτηριστικοί θάμνοι όπως η λυγαριά, η μηδική δενδρώδης, το βιβούρνο, δαφνοκέρασος κ.λπ. ενώ σε διπλανή θέση διαμορφώθηκε χώρος με βράχια στα οποία αναδεικνύονται είδη που αναπτύσσονται σε ολιγαρκή περιβάλλοντα όπως τα παχύφυτα.


 [Πηγή Admin ]

0 Απαντήσεις για... for “ Η ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημιουργούν στο Καρπενήσι ”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο