Στο "καλύβι του Παπανικολάου" στο Κρικελλο

Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Μ έλη και φίλοι του κόμματος βρεθήκαμε την Κυριακή 25/8 στο "καλύβι του Παπανικολάου" για να γνωρίσουμε τον τόπο όπου βρέθηκε και φιλοξενήθηκε η πρώτη αντάρτικη ομάδα με τον Άρη Βελουχιώτη τον Ιούνη του 1942 στο ξεκίνημα του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα ενάντια στην φασιστική και ναζιστική κατοχή.
 Μαζί μας βρέθηκε και μας μίλησε ο σύντροφος Νίκος Πλούμπης, μικρό παιδί εκείνα τα χρόνια και σύνδεσμος των ανταρτών, που τον συνέλαβαν κι εξορίστηκε στα 14 του χρόνια. 

Η παρουσία μας εκεί είχε μεγάλη σημασία. Επισημάνθηκε το μέρος, για να γνωρίζουν οι νεότεροι, ειπώθηκαν ιστορίες και προσωπικές μαρτυρίες για  να θυμούνται οι παλιότεροι ενώ αναφέρθηκε και τιμήθηκε η προσωπικότητα και ο ρόλος του Βασίλη Παπανικολάου, δάσκαλος του χωριού, στέλεχος του κόμματος και των οργανώσεων του ΕΑΜ στην περιοχή, στελεχος μετέπειτα του Δημοκρατικού Στρατού, στον οποίο και άνηκε η καλύβα.

Σε μια περιοχή που ήταν κομβικής σημασίας στον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αλλά και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σε ένα χωριό που βίωσε σκληρά τους διωγμούς και την τρομοκρατία των ναζιστων-φασιστών, των ταγματασφαλιτών και των συμμορίων της ελληνικής αστικής τάξης, σε ένα χωριό που μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του σκοτώθηκε, διώχθηκε ή βρέθηκε στην πολιτική προσφυγιά, οι μνήμες των ηρωικών παραδόσεων του λαού μας δεν πρόκειται να σβήσουν αλλά θα δυναμώσουν, θα γίνουν πολύτιμη εμπειρία σήμερα στον αγώνα ενάντια στον νεοναζισμο, ενάντια στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές.


 [Πηγή Admin ]

0 Απαντήσεις για... for “ Στο "καλύβι του Παπανικολάου" στο Κρικελλο ”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο