Παρέμβαση της Ελπίδας Παντελάκη στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Β αριές ευθύνες καταλόγισε στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, καθώς αποδέχεται τη μείωση των πόρων στους δήμους που θα σημάνει την παραπέρα επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας με νέους φόρους.

«Είστε συνυπεύθυνοι» σημείωσε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ στις 21/5 οπότε και τα μέλη του «φαγώθηκαν» μεταξύ τους για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα κατανεμηθεί η «κουτσουρεμένη» πίτα στους δήμους. Ήταν η τρίτη φορά χθες που συζητήθηκε η σχετική μελέτη της Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ) για το νέο τρόπο κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό που προέρχονται από την φορολόγηση των εργατικών νοικοκυριών) και το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων, χωρίς βεβαίως να υπάρχει κάποια κατάληξη, αφού οι μειωμένοι πόροι από τη μία και η αποδοχή της λογικής των περικοπών από την άλλη οδηγούν σε μια μικροκομματική -μικροτοπική αντίληψη πως ο ένας δήμος θα «ρίξει» τον άλλον. Υπογραμμίζουμε ενδεικτικά ότι το ανελαστικό κόστος λειτουργίας των δήμων υπολογίζεται σε περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δίνει μόλις 1,272 δισ. ευρώ.
Η Ελ.Παντελάκη στην τοποθέτησή της επέκρινε τα μέλη της ΚΕΔΕ, καθώς «δεν ζητάτε να καλύψει ο προϋπολογισμός το σύνολο των ουσιαστικών αναγκών των δήμων», αλλά αντίθετα αποδέχεστε τη μείωση. Όπως συμπλήρωσε, η συζήτηση για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας δείχνει την προσαρμογή της τοπικής διοίκησης στο σύγχρονο καπιταλιστικό περιβάλλον. Όποια κριτήρια και να χρησιμοποιηθούν στην κατανομή των κουτσουρεμένων ΚΑΠ, οι λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η ίδια στην τοποθέτησή της τόνισε ότι οι συνέπειες θα είναι βαριές, όπως συγχώνευση - κατάργηση φορέων και απολύσεις. Υπογράμμισε ότι η κοινωνική πολιτική και οι δομές των δήμων βρίσκονται στον αέρα και κινδυνεύει να ξηλωθεί το οικοδόμημα που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, μολονότι και αυτό ήταν ανεπαρκές για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Κάλεσε «να λάβουμε υπόψη ότι η καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων στον τόπο κατοικίας (καθαριότητα, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, άθληση, πολιτισμός), ακουμπά άμεσα στους δήμους». «Αντιλαμβανόμαστε - συνέχισε - τις βαριές συνέπειες που θα προκύψουν στην ήδη εξαθλιωμένη κατάσταση της λαϊκής οικογένειας», η οποία θα επιβαρυνθεί με νέους φόρους για να καλύψει τη λειτουργία των δήμων.
Κάλεσε τέλος τον εργατόκοσμο να βγάλει τα συμπεράσματά του, να οργανώσει την πάλη του, να ανακόψει την επίθεση εναντίον του και να διεκδικήσει:
·                  Όλες οι αιτήσεις της νέας περιόδου στους παιδικούς σταθμούς να γίνουν δεκτές.
·                  Να λειτουργήσουν στο έπακρο όλες οι κοινωνικές δομές των δήμων με πλήρη ουσιαστική χρηματοδότηση.
·                  Καμία απόλυση, κανένα κλείσιμο δομής, αντιθέτως διεύρυνσή τους και προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες.
 Καρπενήσι, Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013


 [Πηγή Admin ]

0 Απαντήσεις για... for “ Παρέμβαση της Ελπίδας Παντελάκη στο ΔΣ της ΚΕΔΕ”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο