Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Καρπενήσι του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Ε κπαιδευτική επίσκεψη στο κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου πραγματοποίησε η περιβαλλοντική ομάδα του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου “Πολιτισμός και Περιβάλλον με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Νεονάκη Δήμητρα, Νικολάου Δήμητρα και συνοδό καθηγήτρια την κ. Καμπιτάκη Αργυρώ.

 Την πρώτη ημέρα, οι τριάντα μαθητές της ομάδας ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου παρακολούθησαν ένα μουσειοπαιδαγωγικό εργαστήρι από τον αξιόλογο εικαστικό Γ. Ξένο σε συνεργασία με την ξεναγό Π. Ζαχαχαροπούλου. Επίσης, επισκέφτηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες, ένα γραφικό χωριό της Ευρυτανίας όπου έγινε η πρώτη εθνοσυνέλευση του βουνού το 1944. Βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν η ανάπτυξη ιστορικής συνείδησης και η καλλιέργεια του σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και η ενεργητική συμμετοχή στην προστασία και διασφάλιση αυτών για τις επόμενες γενιές.

Την δεύτερη ημέρα η ομάδα των μαθητών φιλοξενήθηκε στο ΚΠΕ Καρπενησίου, όπου πραγματοποιήθηκε η μελέτη στο πεδίο με μια σειρά από δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης όπως: Ποδηλασία, Αγωνιστικός προσανατολισμός με χρήση χάρτη και πυξίδας, Πεζοπορία σε μονοπάτι στο δάσος και γνωριμία με το δασικό οικοσύστημα, Τοξοβολία. Οι δράσεις αυτές έδωσαν στους μαθητές την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να κατανοήσουν μέσα από εμπειρίες το συνολικό περιβάλλον, να αντιληφθούν την αλληλεπίδραση ανθρώπου-περιβάλλοντος και να αποκτήσουν υπεύθυνη και ενεργή στάση στην προστασία του περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας οικολογική συνείδηση.

Στη συνέχεια της επίσκεψης, οι μαθητές ανέβηκαν σε υψόμετρο 1840 μ. στο χιονοδρομικό κέντρο Βελούχι, όπου είχαν την δυνατότητα να εκπαιδευθούν και να ψυχαγωγηθούν δημιουργικά. Ξεναγήθηκαν στο καταφύγιο και το σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου, επιδόθηκαν στα σπορ του βουνού σκι, snowbort και έλκηθρο και φυσικά χάρηκαν το παιχνίδι με το χιόνι. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης, την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας Κρεμαστών. Στον υδροηλεκτρικό σταθμό του φράγματος πραγματοποιήθηκε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικά με την σπουδαιότητα του έργου το οποίο έλυσε πολλά προβλήματα του εξηλεκτρισμού της χώρας.

Καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές διαπίστωσαν την αμφίδρομη σχέση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος. Τόσο το φυσικό, όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον φέρει πολιτισμικές αξίες, γεγονός που το συνδέει με τον πολιτισμό, καθώς και τη δημιουργία του. Αντίστροφα, ο πολιτισμός διαμορφώνει τον υλικό κόσμο σύμφωνα με ένα καθορισμένο πολιτισμικά σχέδιο. Περιβάλλον και Πολιτισμός, βρίσκονται σε μια συνεχή και αδιάκοπη διάδραση που οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε.


 [Πηγή patris ]

0 Απαντήσεις για... for “ Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Καρπενήσι του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο