Στο κέντρο της Στερεάς εκεί ψηλά βρίσκεται η Ευρυτανία

Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Μ
ια από τις ορεινότερες περιοχές της Ελλάδος στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδος και στο ψηλότερο σχεδόν σημείο της, ένας τόπος με πλούσια βλάστηση, με απαράμιλλο φυσικό μεγαλείο και με πολλές πηγές πλούτου βρίσκεται σε άθλια οικονομική κατάσταση, όλοι οι κάτοικοί της είναι σχεδόν άποροι.

Έτσι οι Ευρυτάνες βρήκαν μόνη διέξοδο, την φυγή από τον τόπο τους, γράφει ο Παύλος Μπακογιάννης το 1960, στην μελέτη του η «Ευρυτανία και οι οικονομικές της δυνατότητες».

Από τα σπλάχνα του φτωχού αυτού Νομού ‘της πατρίδας μας΄ γεννήθηκαν ηρωικές μορφές Λιβίνης, Παλιόπουλος, Κατσαντώνης, Μπουκοβάλας, Γιολδασαίοι, Καραισκάκης, Μπότσαρης είναι μερικοί από αυτούς που δυνάμωσαν την ανάσταση του γένους, σε κάθε διάσελο και σε κάθε κοντοραχούλα, γεννήθηκαν Ευρυτάνες της προσφοράς, του φιλότιμου, της αρετής και πάνω από όλα της περηφάνιας.

Κάποτε πήγαν ως μάρτυρα ένα γέρο πατριώτη 70 χρονών, αγωνιστή μαζί με τον Καραϊσκάκη, να εισπράξει σε δίκη τα οδοιπορικά του, άμα άκουσε ότι θα πληρωθούν απ’ το ταμείο είπε:

Βρε παιδιά τι πράματα είναι αυτά. Να πάρουμε λεφτά απ το κυρ Ταμείο. Ημείς να χαμε να δίναμε στο κυρ Ταμείο λεφτά.

Μα καπετάν Βασίλη, έτσι το λέει ο νόμος.

Ποιος νόμος βρέ μασκαράδες αυτά είναι ντροπές πράματα.

Αυτοί, ήταν οι Ευρυτάνες στις γενεές που πέρασαν. Φιλότιμοι, χωρίς πλιάτσικο, έφερναν χρήματα από τη ξενιτιά και έχτιζαν σχολεία, εκκλησιές και σπίτια στο τόπο τους, στο χωριό τους. Κλαψί, Βίνιανη, Μικρό και Μεγάλο χωριό είναι μερικά παραδείγματα που ακόμη και σήμερα διηγούνται, όσα σώθηκαν από την κατοχή και τον εμφύλιο, την ανάπτυξη εκείνης της εποχής.


[Πηγή Admin ]

1 Response for “ Στο κέντρο της Στερεάς εκεί ψηλά βρίσκεται η Ευρυτανία ”

  1. greecelands says:

    Σαν την γλυκιά σου την ματιά άλλη ματιά δεν είδα
    να δίδει στ'όνειρο ζωή και στην ζωή ελπίδα

     

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο