Το ξέσπασμα ενός Ευρυτάνα greeklish !!

Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Α
νώνυμος έστελλε ένα μήνυμα σχετικά με τον πίνακα Σχολίων που βρίσκετε στο τέλος κάθε ανάρτησης στην σελίδα μας << http://foyrna-eurutanias.blogspot.gr >> και λέει :

( Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου. )

Το μήνυμα:

Εσύ γιατί μιλάς για τα greeklish; Στοιχηματίζω ότι είσαι και συ ενεργός πολίτης της γενιάς σου ή μήπως εσύ δεν έχεις δει σεντόνια ολόκληρα αναλύσεων μέσα σε greeklish; Δικαίωμά σου να μιλάς και να γράφεις όπως θέλεις, δικαίωμά μου να μιλώ και να γράφω όπως θέλω. Ποιος είσαι εσύ Πατριώτη που κατεβάζεις τον διακόπτη και δεν με αφήνεις να εκφραστώ;

Η παρακάτω απάντηση στον φίλο μας δημοσιεύετε όχι μόνο για τα εξής πορίσματα και λόγους:

1) Έρευνα πριν λίγα χρόνια του Παιδαγωγικού τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας -η οποία είχε θέμα τα greeklish και διεξήχθη σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- διαπίστωσε ότι η εκτενής χρήση των greeklish οδηγεί σε αύξηση των ορθογραφικών λαθών στα γραπτά του σχολείου.
2) Πάντα όλο και κάποιος θα γράφει χρησιμοποιώντας τα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι μας να γράφουμε με αυτόν τον τρόπο. Είναι και θέμα αισθητικής των γραμμάτων αλλά και γράφοντας στα ελληνικά βοηθάμε και τον άλλον να διαβάσει πιο εύκολα. Και όταν λέω ελληνικά εννοώ και με την σωστή σειρά των γραμμάτων.
3) Η ελληνική γλώσσα έχει μια ιδιαίτερη μοναδικότητα....μια λέξη δεν αποτελείται από την απλή παράθεση γραμμάτων στην σειρά αλλά έχει μια νοηματική συνάφεια....η "ανάδειξη" δεν γράφεται με "ει" απλά επειδή έτσι της "κάπνισε'' αλλά επειδή προέρχεται από το ρήμα "δεικνυμι"...αν γράψω αυτή τη λέξη με greeklish π.χ. anadeijh/anadiji/anadi3i κτλ χάνεται μέρος της μαγείας της... και προφανώς κ αν γράφεις τη λέξη για πολύ καιρό με "ι" θα ξεχάσεις τη σωστή ορθογραφία της....ένα απλό παράδειγμα έφερα....ποιο το νόημα να γράφεις με αγγλικούς χαρακτήρες??/
4) Κ.λ.π.

Απάντηση Φουρνιώτη:

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών η μεγαλύτερη άνθηση των greeklish εμφανίστηκε στα sms, τα οποία διαδέχτηκαν λίγο αργότερα τα e-mails και το διαδικτυακό chat. Η συγκεκριμένη τάση προήλθε από τους Άγγλους νεαρής ηλικίας, οι οποίοι άρχισαν να κόβουν λέξεις για λόγους συντομίας αλλά και μόδας και εξαπλώθηκε ευρύτερα μέσα από το δημοφιλές μουσικό κανάλι ΜΤV. Την αγγλική αργκό λοιπόν με κάποιες παραλλαγές ακολούθησαν και οι νεώτεροι Έλληνες, οι οποίοι υιοθέτησαν πλήρως τα greeklish, είτε για συντομία είτε γιατί σε κάποιες συσκευές δεν υπήρχαν τα ελληνικά.

Λογαριάζω λάθος λοιπόν φίλε μου γι’ αυτά τα greeklish. και κάνω λάθος που επιμένω στα Ελληνικά, και λες ότι ξεφεύγω. Λες ότι έτσι επαναστατείς και ότι εγώ αρνούμαι να διαβάσω τα greeklish. σου. Όλοι μας μαζεύουμε τα αισθήματα μας και τις απόψεις μας σου μιλάω στα ελληνικά και όλο σου μιλάω, σου μιλάω, σου μιλάω, μέσα από τις αναρτήσεις μου όμως είναι τόσο δύσκολο να με διαβάσεις και να μου γράψεις όχι μόνο στα Ελληνικά αλλά και στα greeklish. Γράψε λοιπόν για το χωριό σου, για την Ευρυτανία σου, για την Πατρίδα σου, και σε ότι εσύ πιστεύεις, γράψε λοιπόν για ότι σου καπνίσει, και εγώ σου απαντώ ότι θα προσπαθήσω αν και λάθος να σε καταλάβω.
Σου γράφω είμαι εδώ γιατί το γραπτό μένει και μη σε τρομάζει, ότι γράφετε μένει στάσιμο. Αυτό δεν είναι όμως και αξίωμα, δεν είναι συνθήκη, εξίσωση ή όπως αλλιώς το λες εσύ, δεν ξέρω πως να το πω.

Γνωρίζω ότι αυτό το σύστημα έχουν πλέον γενικά και στα δημοτικά!
Τι να σου πω γνωρίζω παιδιά που έγραφαν με greeklish και είχαν δυσκολίες στο να γράφουν με ελληνικούς χαρακτήρες, και στην ορθογραφία και στην σύνταξη.

Αν νομίζεις ότι αυτή είναι η γλώσσα που πρέπει να γράφεις, είναι τραγικό αλλά πάω πάσο!



[ Φουρνιώτης ]

0 Απαντήσεις για... for “ Το ξέσπασμα ενός Ευρυτάνα greeklish !!”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο