Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Δημοσιεύτηκε στις Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 και κατατίθεται στο πλαίσιο Συνταγές απο την Ευρυτανία . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας
«Χ
ρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες και τρείς φορές πρέπει να αλλάξει το νερό.
Υλικά
για τον μπακαλιάρο
2 φύλλα παστού μπακαλιάρου (καλύτερα φιλέτο)
1 κουτί μπύρας
1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα
λάδι για το τηγάνισμα
για τη σκορδαλιά
1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 – 6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
Εκτέλεση
Μπακαλιάρος
Τουλάχιστον 24 ώρες πριν ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο: τον κόβετε σε μερίδες, τον ξεπλένετε καλά από το αλάτι και τον βάζετε σε μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε τακτικά για τις επόμενες 24 ώρες.
Στραγγίζετε τον μπακαλιάρο και τον βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε το αλεύρι και το αλατοπίπερο σε μπολ και προσθέτετε σιγά – σιγά την μπύρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρετε έναν μάλλον πηχτό χυλό. Προσθέτετε και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Τον φυλάτε στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Βουτάτε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου στο χυλό και τα ρίχνετε στο λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζετε και από την άλλη. Τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρετε ζεστό.
Για τα πιτσιρίκια της παρέας μπορείτε πριν το τηγάνι να μαδήσετε τον μπακαλιάρο και να κάνετε κροκέτες.
Σκορδαλιά
Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζετε και το τρίβετε με τα χέρια σας. Βάζετε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα καθαρισμένα και αλάτι. Τα χτυπάτε να γίνουν αλοιφή. Τη βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Την πατάτε καλά με πιρούνι. Την φυλάτε στο ψυγείο και την σερβίρετε δροσερή. Αν θέλετε να έχει εντελώς την υφή της αλοιφής, την χτυπάτε όλη στο μπλέντερ.
Σημείωση: Υπάρχουν και άλλοι δυο τρόποι για την σκορδαλιά, αρκεί στην θέση του ψωμιού να βάλετε καρύδι ή πατάτα!
Καλή όρεξη και χρόνια πολλά!!!!
[Φουρνιώτης ]
ρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες και τρείς φορές πρέπει να αλλάξει το νερό.
Υλικά
για τον μπακαλιάρο
2 φύλλα παστού μπακαλιάρου (καλύτερα φιλέτο)
1 κουτί μπύρας
1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα
λάδι για το τηγάνισμα
για τη σκορδαλιά
1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 – 6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
Εκτέλεση
Μπακαλιάρος
Τουλάχιστον 24 ώρες πριν ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο: τον κόβετε σε μερίδες, τον ξεπλένετε καλά από το αλάτι και τον βάζετε σε μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε τακτικά για τις επόμενες 24 ώρες.
Στραγγίζετε τον μπακαλιάρο και τον βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε το αλεύρι και το αλατοπίπερο σε μπολ και προσθέτετε σιγά – σιγά την μπύρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρετε έναν μάλλον πηχτό χυλό. Προσθέτετε και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Τον φυλάτε στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Βουτάτε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου στο χυλό και τα ρίχνετε στο λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζετε και από την άλλη. Τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρετε ζεστό.
Για τα πιτσιρίκια της παρέας μπορείτε πριν το τηγάνι να μαδήσετε τον μπακαλιάρο και να κάνετε κροκέτες.
Σκορδαλιά
Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζετε και το τρίβετε με τα χέρια σας. Βάζετε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα καθαρισμένα και αλάτι. Τα χτυπάτε να γίνουν αλοιφή. Τη βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Την πατάτε καλά με πιρούνι. Την φυλάτε στο ψυγείο και την σερβίρετε δροσερή. Αν θέλετε να έχει εντελώς την υφή της αλοιφής, την χτυπάτε όλη στο μπλέντερ.
Σημείωση: Υπάρχουν και άλλοι δυο τρόποι για την σκορδαλιά, αρκεί στην θέση του ψωμιού να βάλετε καρύδι ή πατάτα!
Καλή όρεξη και χρόνια πολλά!!!!

0 Απαντήσεις για... for “ Μπακαλιάρος σκορδαλιά”
Αφήστε μια απάντηση
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.