Στα χαρακώματα η Υγεία Δήμος και γιατροί εναντίον Ηλία Καρανίκα
Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη 12 Ιουλίου 2011 και κατατίθεται στο πλαίσιο Γενικά . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας
«Χ
αρτοπόλεμος» μεταξύ των γιατρών που υπηρετούν στο νοσοκομείο Καρπενησίου και στον βουλευτή του νομού κ. Ηλία Καρανίκα. Οι διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου και δελτίου τύπου που απέστειλε το γραφείο του κ. Καρανίκα.
Στους γιατρούς έδωσε πλήρη στήριξη ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης με ανακοίνωση στην οποία μάλιστα προαναγγέλλει και δυναμικές παρεμβάσεις αν δεν διατηρηθεί η αυτονομία του νοσοκομείου Καρπενησίου.
Ηλίας Καρανίκας
«Μείζονος σημασίας η αυτοδιοίκηση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου»
Στα πλαίσια της δράσης για θέματα που απασχολούν τον νομό, ο βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας πραγματοποίησε την τελευταία εβδομάδα σειρά επισκέψεων και επαφών με στελέχη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με το παρόν και το μέλλον του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.
Επισημαίνεται ότι πάγια επιδίωξη του Βουλευτή Ευρυτανίας είναι η αναβάθμιση του Νοσοκομείου τόσο σε στελεχιακό δυναμικό όσο και σε υποδομές. Στα πλαίσια αυτά καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου να διατηρήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του, εντασσόμενο στο νοσοκομειακό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με όρους ισοτιμίας και όχι εξάρτησης.
Καθίσταται σαφές ότι ο Βουλευτής τάσσεται υπέρ του αυτοδιοίκητου του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου για μια σειρά από λόγους. Αν και κατανοεί το πλαίσιο της αναγκαιότητας για εξορθολογισμό των υπηρεσιών και λειτουργική αναδιάταξη των μονάδων υγείας του Ε.Σ.Υ. στηρίζει ωστόσο το δίκαιο αίτημα της «Ένωσης Ιατρών και Κέντρων Υγείας Ευρυτανίας» και του Ιατρικού Συλλόγου για αυτόνομη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου, το οποίο χρόνια τώρα έχει αποδείξει μέσα από τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων που το στελεχώνουν τη δυναμικότητα και την αποτελεσματικότητά του.
Η θέση αυτή δεν αποτελεί μια άρνηση στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στη Στερεά Ελλάδα. Αντίθετα σκοπό έχει να τονίσει την ιδιαιτερότητα της γεωμορφολογίας της περιοχής και της κατανομής των κατοίκων της, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με τη διασπορά των ορεινών χωριών της Ευρυτανίας και το βασικό δικαίωμα για ίση πρόσβαση στην Υγεία και του τελευταίου ανθρώπου που είναι πολίτης αυτού του Νομού. Η ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας πρέπει πρώτιστα να καλυφθεί μέσα στα πλαίσια του ίδιου του Νομού Ευρυτανίας ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο διασύνδεσης και συν-διοίκησης, διαφορετικά μια τέτοια απόφαση θα είχε το κόστος που κάθε οριζόντια εξομοίωση στην κατανομή των υπηρεσιών μπορεί να έχει για την υγεία και την ποιότητα ζωής του κάθε πολίτη χωριστά. Το επόμενο χρονικό διάστημα ο Βουλευτής θα συνεχίσει τις επαφές του προς την κατεύθυνση αυτή με στόχο την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με όσο το δυνατόν θετικότερα αποτελέσματα.
Η χιλιομετρική απόσταση από την πόλη της Λαμίας αλλά και η αναγκαιότητα το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου να ικανοποιήσει πρώτιστα τις ανάγκες των κατοίκων του, που ήδη ζουν σε μη ευνοημένες από πλευράς υπηρεσιών υγείας ορεινές περιοχές καθιστούν προτεραιότητα την εξασφάλιση του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού και τη λογική αξιοποίησή του προς όφελος της υγείας όλων όσων στηρίζονται χρόνια τώρα στις υπηρεσίες που το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου προσφέρει.
Τονίζεται, εντούτοις ότι το Νοσοκομείο Καρπενησίου βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και όχι υποβάθμισης καθώς, μετά από επίμονες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διάφορων προβλημάτων, υπογράφηκε τελικά στις 30-6-2011 η θετική αξιολόγηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την επέκταση των κτιριακών του εγκαταστάσεων, με βάση την κατατεθειμένη μελέτη, ύψους 2.100.000 Ευρώ. Το ζήτημα περνάει πλέον στην αιρετή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σύντομα αναμένονται εξελίξεις.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές καθώς το πνεύμα της αναδιάρθρωσης των Νοσοκομείων της χώρας και το σκεπτικό της κυβέρνησης αφορά τη στήριξη και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας προς τον πολίτη. Καθώς η Ευρυτανία είναι μια ορεινή και δύσκολη περιοχή, ο Βουλευτής θεωρεί ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό, αφού και σύμφωνα και με τις διατάξεις της ρυθμιστικής απόφασης, δεν προβλέπονται μετακινήσεις γιατρών εκτός των ορίων του νομού όπου υπηρετούν.
Τέλος επισημαίνουμε ότι οι παρεμβάσεις του Βουλευτή έχουν συχνά αποτέλεσμα όπως απέδειξε η επαναφορά του Νοσοκομείου στην Γ΄ Ζώνη Εφημεριών, η απελευθέρωση της χρήσης της Λίμνης Κρεμαστών αλλά και η αναβάθμιση του ΤΕΙ Καρπενησίου, και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν άοκνα ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν περισσότερο πιεστικές προς κάθε κατεύθυνση.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Από τους δημοσιευθέντες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κ. Α. πίνακες αναδιάταξης των μονάδων του ΕΣΥ προκύπτουν προτάσεις απαράδεκτων ρυθμίσεων που αφορούν το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Α) Απαράδεκτη η προτεινόμενη αφαίρεση ιατρικού προσωπικού και μάλιστα με τον χαρακτηρισμό «για αλλού» (1 χειρουργός, 1 ορθοπαιδικός, 1 παιδίατρος), διότι:
1. Οριακά καλύπτονται οι ανάγκες του νοσοκομείου μας για τις βασικές ειδικότητες καθόσον το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό ήταν και παραμένει διαχρονικά λιγοστό.
2. Προσμετράται - με ανεξήγητη στατιστική (;) άποψη - την οποία και αμφισβητούμε ευθέως) η συμμετοχή των ανειδίκευτων γιατρών κάθε τμήματος στην στελέχωση. Οι ειδικευόμενοι ιατροί στην πραγματικότητα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο και δεν καθορίζουν την επάρκεια κάθε τμήματος για εφημερίες, για λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, για λειτουργία χειρουργείων και νοσηλείας. Άλλωστε, η ύπαρξη θέσεων ειδικευόμενων γιατρών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στελέχωση του Τμήματος με ειδικούς…
Β) Η προτεινόμενη αφαίρεση ειδικών ιατρών θα καταστήσει προβληματικότερη την εφημεριακή κάλυψη και την πρωινή καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου μας.
Ετσι η λογική των προτάσεων αφίσταται αναβαθμίσεως του νοσοκομείου, ερχόμενη μάλιστα σε αντιδιαστολή με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας & ΚΑ, που είχε ιεραρχήσει τις ανάγκες των νοσοκομείων ΕΣΥ και προέβλεπε στήριξη των τμημάτων και του δικού μας νοσοκομείου, με δημιουργία θέσεων και προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού.
Γ) Οι προτάσεις αντί να βελτιώσουν την κατάσταση της στελέχωσης, την επιδεινώνουν, στηριζόμενες σε στατιστικόμορφα μοντέλα που καταλήγουν να προτείνουν μείωση ιατρικού προσωπικού, που μπορούν ίσως να εφαρμόζονται αλαχού, (σε νοσοκομεία με πλεόνασμα προσωπικού, πεδινά και ευκόλως επικοινωνούντα μεταξύ τους) όχι όμως εδώ, διότι:
1) στην Ευρυτανία και σε περιοχές όμορων νομών, υπάρχουν δυσχερείς και χρονοβόρες μετακινήσεις, με μοναδικό τελικό αποδέκτη για την πρώτη και επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα το νοσοκομείο Καρπενησίου, που ενίοτε έχει σημασία ζωής ή θανάτου.
2) Το νοσοκομείο Καρπενησίου πολλές φορές αναλαμβάνει διακομιδές βαρέων περιστατικών, αφού τα σταθεροποιήσει με την δέουσα (πολλάκις σωτήρια για τον ασθενή) νοσοκομειακή φροντίδα.
3) Το νοσοκομείο Καρπενησίου είναι υποστελεχωμένο και άρα ατελώς καλυπτόμενο (όχι όλες τις ημέρες κάθε μήνα) από (έναν και μόνον) ειδικευμένο εφημερεύοντα ιατρό σε κάθε βασική ειδικότητα (π.χ. Χειρουργό, Ορθοπαιδικό, Παθολόγο, Καρδιολόγο, Παιδίατρο, και εργαστηριακούς γιατρούς). Όλοι αυτοί οι γιατροί εκτός των εφημεριών που κάνουν, καλύπτουν διαχρονικώς χωρίς αμοιβή ορισμένες μέρες κάθε μήνα, τα επείγοντα περιστατικά και τους νοσηλευόμενους, για να μή κλείσει το νοσοκομείο.
4) Οι βιοποριστικές ανάγκες των γιατρών του νοσοκομείου Καρπενησίου δεν είναι συμβατές με μετακινήσεις (ορισμένης διάρκειας ή μόνιμες) σε άλλα νοσοκομεία εκτός νομού, για λόγους χρονοβόρας και κοπιώδους μετακίνησης μεγάλης απόστασης από την εστία τους, και των απαιτήσεων της εργασίας τους, αλλά και έναντι των οικογενειών τους και εν γένει έναντι των ανθρώπινων υποχρεώσεων τους που είναι συνδεδεμένες με τον χώρο που ζούν, εργάζονται, και που έχουν εγκατασταθεί μετά από κόπους και έξοδα πολλών χρόνων... Υπενθυμίζεται ότι, στην προτεινόμενη ενιαία ομάδα νοσοκομείων, το ορεινό Καρπενήσι απέχει οδικώς από τη Λαμία 79 km (με ορεινή διάβαση) και από την Άμφισσα 151 km!
Δ) Οι προτάσεις του Υπουργείου ορίζουν ακόμη, την συρρίκνωση του αριθμού κλινών στο νοσοκομείο Καρπενησίου από 59 σε 50, υπό το πρίσμα της μειωμένης πληρότητας, κατανεμειμένης στα διάφορα βασικά τμήματα, σε πλήρη ασυμφωνία και παραφωνία με την παράλληλη προτεινόμενη αύξηση από 0 σε 4 κλίνες για το ψυχιατρικό...
Οι κλίνες του νοσοκομείου αναπτύχθηκαν από 50 σε 59, εδώ και χρόνια, όχι γιατί άρεσε σε γιατρούς ή σε κάποιους παλαιούς συντελεστές της διοίκησης, αλλά γιατί δεν επιλέχθηκε η νοσηλεία σε ράντζα... Μπορεί κάποιες μέρες σε κάποια τμήματα να υπάρχουν ελεύθερες κλίνες όπως και άλλες μέρες, ασθενείς ενός τμήματος φιλοξενούνται σε διαθέσιμη ελεύθερη κλίνη κάποιου άλλου τμήματος.... Αυτή η πρακτική, είναι γνωστή πραγματικότητα ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, και επιχειρήματα περί μειωμένης πληρότητας τμημάτων, (τουλάχιστον αναφορικά με το νοσοκομείο Καρπενησίου) και ιδιαίτερα υπό την αντίφαση παράλληλης πρότασης αύξησης αριθμού κλινών επί 4 φορές (!) στο ψυχιατρικό, που πρακτικώς δεν έχει νοσηλείες, είναι με την δική μας λειτουργική και όχι στατιστική λογιστική λογική, ακατανόητη και απαράδεκτη, διότι το ζητούμενο δεν είναι να ευημερούν οι αριθμοί αλλά να λειτουργεί το νοσοκομείο...)
Ε) Οι προτάσεις ενοποιούν το Οφθαλμιατρικό τμήμα με το χειρουργικό. Και εδώ παρατηρούμε πως συνάφεια συγχώνευσης (επιστημονική) δεν υφίσταται. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στην εκπαίδευση του Γενικού Χειρουργού δεν υπάρχει η Οφθαλμογία και αντίστοιχα δεν προβλέπεται εκπαίδευση των μελλοντικών Οφθαλμιάτρων στη Γενική Χειρουργική!
Προτείνεται ακόμη, εκτός της αφαίρεσης των 3 γιατρών από το νοσοκομειο μας, να έρθουν στο νοσοκομείο μας 1 νεφρολόγος, 1 μαιευτήρας και 1 ψυχίατρος.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εξής οργανικές θέσεις:
· 2 θέσεις Μαιευτικής – Γυναικολογίας
· 1 θέση Αναισθησιολόγου
· 1 θέση Παθολόγου
· 1 θέση Ψυχιάτρου
έχουν ήδη περάσει από τη διαδικασία κρίσης και καθυστερεί η διαδικασία πρόσληψης, ενώ ουδόλως αναφέρονται στην επίμαχη πρόταση. Επίσης δεν κατανοούμε γιατί μέχρι σήμερα μπλοκάρεται η επαναπροκήρυξη της άγονης θέσης καρδιολόγου Επιμελητή Β ούτε αυτή του Επιμελητή Β Οφθαλμιατρικής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι αφαιρούμενες θέσεις από το νοσοκομείο δεν είναι 3, αλλά 7!
Στ) Καταργείται μια κλίνη από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία ήδη δυσκολεύεται στην εξυπηρέτηση των υπαρχόντων νεφροπαθών. Μάλιστα, επί πλέον, υπάρχει μεγάλη ζήτηση των λεγόμενων «φιλοξενιών» (κυρίως κατά την θερινή περίοδο).
Ζ) Είναι βέβαιο ότι οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας δεν έγιναν μετά από επιτόπια μελέτη και είναι αποστασιοποιημένες από την πραγματικότητα, ούτε τα επικαλούμενα στοιχεία είναι ακριβή, ενώ δεν αναβαθμίζουν την λειτουργία του νοσοκομείου μας.
Για παράδειγμα, αναφέρεται πληρότητα στο Χειρουργικό Τμήμα 31%, ενώ στο πρώτο 6μηνο του 2011 (με την αναφερόμενη υπάρχουσα ιατρική στελέχωση να ισχύει μόλις από 1 Φεβρουαρίου) να βρίσκεται στο 54%, ξεπερνώντας κατά πολύ το ζητούμενο του Υπουργείου (μόλις 40%)! Και δεν περιλαμβάνεται βέβαια η θερινή περίοδος με λίαν αυξημένη κίνηση…
Για όλους τους παραπάνω λόγους:
Ζητάμε την αναψηλάφιση των δεδομένων του νοσοκομείου Καρπενησίου (όχι όμως υπό το πρίσμα στείρας λογιστικής ισοπεδωτικής μελέτης) και ανακοίνωση νέων βελτιωμένων προτάσεων, οι οποίες θα αναβαθμίζουν και δεν θα υποβαθμίζουν την επάρκεια του μοναδικού μικρού ορεινού, αλλά αποτελεσματικού μέχρι σήμερα νοσοκομείου μας.
Ζητάμε, από κάθε παράγοντα τοπικό και την ΥΠΕ να σκύψουν με τη δέουσα επιμέλεια στα προβλήματα του μικρού μας νοσοκομείου, ώστε αυτά να λυθούν και οπωσδήποτε να μην γίνουν μεγαλύτερα.
Ο Ιατρικός σύλλογος Ευρυτανίας και ή ΕΙΝΚΥΕ είναι πρόθυμοι για κάθε επιστημονική συνεργασία, και απαιτούν την απόσυρση της πρότασης μείωσης ιατρικού προσωπικού, υπό όποια μορφή και αν συντελεστεί. Προτείνουμε αντίθετα την πρόοδο της στελέχωσης του νοσοκομείου για τα ιατρικά τμήματα των βασικών ειδικοτήτων που είναι υποστελεχωμένα.
Καρπενήσι, 4/7/2011
ΤΑ ΜΕΛΗ
(Ακολουθούν οι υπογραφές όλων των γιατρών του Νοσοκομείου)
Στήριξη των γιατρών του Νοσοκομείου Καρπενησίου από τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Κώστα Μπακογιάννη
Ο Δήμος Καρπενησίου στηρίζει απόλυτα τα δίκαια αιτήματα των ιατρών του Νοσοκομείου Καρπενησίου και απαιτεί και αυτός από την πλευρά του την απόσυρση της πρότασης μείωσης του ιατρικού προσωπικού.
Το δικαίωμα στην περίθαλψη είναι αναφαίρετο και κάθε ένας από εμάς πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτό.
Το Νοσοκομείο Καρπενησίου εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του Νομού Ευρυτανίας. Δεν μπορεί λοιπόν σε καμία περίπτωση να αφαιρούνται από το δυναμικό του ειδικοί ιατροί, γεγονός που παρακωλύει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματική λειτουργία του.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταρτίστηκε ψήφισμα, το οποίο ζητά από τον υπουργό υγείας να εξακολουθήσει το Νοσοκομείο Καρπενησίου να έχει αυτόνομη διοίκηση και να αποτραπεί με κάθε τρόπο η συγχώνευση του με γειτονικό νοσοκομείο.
Η δυναμική αντίδραση σε οποιαδήποτε μορφή υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι δεδομένη.
[eyrytanikostipos ]
0 Απαντήσεις για... for “ Στα χαρακώματα η Υγεία Δήμος και γιατροί εναντίον Ηλία Καρανίκα”
Αφήστε μια απάντηση
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.