400.000 ευρώ κι όμως… μας πίνουν το αίμα!

Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Ε
πίθεση από ορδές κουνουπιών δέχονται καθημερινά οι κάτοικοι του διευρυμένου δήμου Λαμιέων –και όχι μόνο- από την αναποτελεσματική κουνουποκτονία, η οποία άλλοτε ξεκινούσε από τον Απρίλιο και φέτος αρχές Ιούνη. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που στοίχισε πάνω από 400.000 ευρώ το οποίο πλέον το χαρακτηρίζει η ανικανότητα των υπευθύνων. Πρόβλεψη για τον καιρό δεν υπήρξε αλλά προφανώς υποτιμήθηκε ο καύσωνας, περισσότερος ψεκασμός δεν υπήρξε, υποτίμηση της επιθετικότητας των κουνουπιών δεν υπήρξε. Οι «υπεύθυνοι» πληρώνονται κανονικά και αποτέλεσμα δεν βλέπουμε!

Οι ευθύνες για μια ακόμη φορά βλέπουμε να γίνονται μπαλάκι, αλλά φέτος το καλοκαίρι το αίμα των πολιτών δεν το πίνει μόνο η κρίση που μαστίζει τον τόπο, αλλά και τα κουνούπια… Οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου τώρα χύνουν τόνους κροκοδείλιων δακρύων, «πονάνε» για το μαρτύριο του κόσμου, τις θέσεις τους όμως δεν τις εγκαταλείπουν για λόγους ευθιξίας απ’ την τόση συγκίνηση… Πληρώνονται κανονικά και αποτέλεσμα δεν βλέπουμε! Έχουν αντιληφθεί ότι μιλάς και σου μπαίνουν στο στόμα; Ότι προσπαθείς να ακούσεις και σου μπαίνουν στ’ αυτιά;

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχος Περγαντάς, έδωσε εν τω μεταξύ εντολή να ελεγχθεί ο τρόπος που ακολουθεί η ανάδοχος εταιρία στον τομέα καταπολέμησης των κουνουπιών, μιας και ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Σπύρος Μουρελάτος, έχει παραδεχτεί στα τοπικά ΜΜΕ ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη ενόχληση των κατοίκων της Φθιώτιδας από τα κουνούπια, γεγονός όμως που απέδωσε στην καθυστερημένη απόφαση ανάθεσης του έργου, και στις άστατες καιρικές συνθήκες του προηγούμενου μήνα. Επισημαίνεται ότι φέτος το κόστος των φαρμάκων το ανέλαβε η ίδια η Φθιωτική Αναπτυξιακή και όχι η εταιρεία, όπως συνέβαινε μέχρι πέρσι.

Αντιδράσεις προκάλεσε η αναποτελεσματικότητα του προγράμματος

Το αναποτελεσματικό πρόγραμμα κουνουποκτονίας προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις όχι μόνο στους κατοίκους και τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς. Ο δήμαρχος Λαμιέων, Γιώργος Κοτρωνιάς, απέστειλε την Πέμπτη στην Φθιωτική Αναπτυξιακή την εξής επιστολή: «Τις τελευταίες ημέρες γίναμε αποδέκτες εντόνων παραπόνων από τους δημότες για αναποτελεσματικότητα του προγράμματος κουνουποκτονίας σε ότι αφορά την τρέχουσα περίοδο. Επειδή ως γνωστόν, ως Δήμος συμμετέχουμε στη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος παρακαλώ, για την ενημέρωση μας σε ότι αφορά τους λόγους που οδήγησαν στην μέχρι σήμερα διαπιστωμένη αστοχία του προγράμματος. Για την ένταση των προσπαθειών σας ώστε να επιτευχθεί (για την εναπομένουσα περίοδο) το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Εξηγήσεις ζητά και η περιφερειακή σύμβουλος Ελένη Μακρή – Θεοδώρου με επιστολή της στον περιφερειάρχη και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Αναλυτικά στην επιστολή της η κα Μακρή αναφέρει: «Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα των κουνουπιών στο νομό μας δεν είναι σημερινό. Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας το αντιμετώπισε με αρκετά αποτελεσματικό τρόπο, ξεκινώντας έγκαιρα, με προληπτικές επεμβάσεις σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις οδηγίες των εξειδικευμένων επιστημονικών φορέων.

Τη φετινή χρονιά παρατηρείται εντονότατη όχληση λόγω της καθυστέρησης αντιμετώπισης του προβλήματος των κουνουπιών, την οποία βιώνουμε όλοι αλλά και γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες των εντονότατων διαμαρτυριών των πολιτών. Σύμφωνα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ορίστηκα εκπρόσωπός του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης η οποία ουδέποτε συνεδρίασε και η ενημέρωσή μου για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι αποσπασματική, προφορική και μετά από δικές μου ερωτήσεις και πιέσεις.

Κατόπιν τούτων ζητάμε να μας γνωστοποιήσετε τα εξής:

• Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης της κουνουποκτονίας τη φετινή περίοδο.

• Ποιοι οι λόγοι της μη σύγκλισης της Επιτροπής Παρακολούθησης μέχρι σήμερα.

• Με ποιες διαδικασίες πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενοι διαγωνισμοί για την προμήθεια σκευασμάτων.

• Αν υπάρχει συνεργασία της Φθιωτικής Αναπτυξιακής στο θέμα της κουνουποκτονίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

• Για ποιο λόγο οδηγηθήκατε σε καθολικό ψεκασμό στους ορυζώνες της Ανθήλης.

Τέλος παρακαλούμε να μας δοθούν αντίγραφα των σχετικών συμβάσεων και των υποέργων τους στο πλαίσιο της κουνουποκτονίας».

Τι προέβλεπε το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα κουνουποκτονίας υπεγράφη την 1η Ιουνίου και ξεκίνησε μετά από μια βδομάδα στους έξι δήμους Δομοκού, Λαμιέων, Λοκρών, Μακρακώμης, Μώλου – Αγ. Κωνσταντίνου και Στυλίδας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή των ορυζώνων (Ανθήλης, Ροδίτσας και Φακίτσας) και της παραλιακής ζώνης της Π.Ε.

Στόχος του έργου είναι η μείωση της ενόχλησης και η προστασία της Δημόσιας Υγείας κατοίκων και επισκεπτών. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και από τους Δήμους του νομού. Υποστηρίζεται διοικητικά και διαχειριστικά από την Φθιωτική Αναπτυξιακή.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία (καταπολέμηση του κουνουπιού στο στάδιο της προνύμφης μέσα στο νερό). Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια είναι σήμερα πλέον αποτελεσματική, οικονομική και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον μέθοδος, που παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Οι εστίες των προνυμφών εντοπίζονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Οι επιφάνειες για ψεκασμό οριοθετούνται, εμβαδομετρούνται και ακολουθεί ο ψεκασμός των προνυμφών. Ο ψεκασμός πραγματοποιείται στον κατάλληλο χρόνο (κατά τη διάρκεια των πρώτων προνυμφικών σταδίων) με τα κατάλληλα εντομοκτόνα (προνυμφοκτόνα κουνουπιών Δημόσιας Υγείας, κυρίως αναστολείς χιτίνης και βιολογικά σκευάσματα).

Οι δράσεις καταπολέμησης αφορούν κύρια τους ορυζώνες, το μεγάλο υγροτοπικό σύστημα του δέλτα του Σπερχειού καθώς και τα μικρότερα παράκτια υγροτοπικά συστήματα. Τα υγροτοπικά αυτά συστήματα έχουν χαρτογραφηθεί και γίνονται εβδομαδιαίες δειγματοληψίες για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών. Παράλληλα, σε εβδομαδιαία βάση θα παρακολουθούνται οι σημαντικές εστίες αναπαραγωγής στο περιαστιακό σύστημα των δήμων, οι οποίες χαρτογραφούνται και ελέγχονται για την ύπαρξη προνυμφών. Ψεκαστικές εφαρμογές θα γίνονται εφόσον χρειάζεται, με βάση τα δεδομένα της προηγηθείσας δειγματοληψίας. Οι ψεκασμοί θα πραγματοποιούνται με ελικόπτερο στους ορυζώνες και σε εκτεταμένης επιφάνειας εστίες του φυσικού συστήματος, ενώ οι ψεκασμοί σε εστίες του περιαστικού συστήματος που είναι περιορισμένης έκτασης θα γίνονται με χρήση επίγειων ψεκαστικών μέσων.

Το έργο θα περιλάβει την αντιμετώπιση των εστιών μέσα σε κατοικημένους χώρους, στην Λαμία αλλά και σε οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Για την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων όχλησης, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης κοινού χωρίς χρέωση. Οι κάτοικοι μπορούν να καλούν στη γραμμή 800 11 244 24 στην περίπτωση που διαπιστώσουν σημαντική όχληση κουνουπιών. Εξειδικευμένα συνεργεία, χωρίς χρέωση, διερευνούν την περιοχή και πραγματοποιούν τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Πως θα προστατευτείτε απ’ τα κουνούπια

Η λήψη προληπτικών μέτρων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι είναι σημαντική για την αποφυγή νοσημάτων από τσίμπημα εντόμων όπως τα κουνούπια. Κανένα προληπτικό μέτρο δεν παρέχει από μόνο του πλήρη προστασία, αλλά απαιτείται η τήρηση όλων των μέτρων προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία.

Ποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν από τσίμπημα εντόμου;

Τα τσιμπήματα από έντομα μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στον άνθρωπο και προκαλούν δυσάρεστες και ενίοτε επικίνδυνες τοπικές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές (π.χ. αλλεργικό εξάνθημα) οφείλονται συνήθως στην υπερευαισθησία του ανθρώπινου δέρματος στο σάλιο των εντόμων.

Ποιες ασθένειες μεταδίδονται συχνότερα από τα κουνούπια;

Ελονοσία, Κίτρινος πυρετός, Δάγγειος πυρετός, Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα

Ποια είναι τα ειδικά μέτρα προφύλαξης;

Για ορισμένα νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως ο κίτρινος πυρετός, υπάρχουν ειδικά εμβόλια, ενώ για την προφύλαξη από την ελονοσία υπάρχουν ειδικά φάρμακα.

Ποια είναι τα γενικά μέτρα προφύλαξης;

Κανένα από τα ειδικά μέτρα (εμβόλια, φάρμακα) δεν εξασφαλίζει πλήρη προφύλαξη, γι' αυτό είναι εξίσου σημαντική η τήρηση των γενικών μέτρων προφύλαξης. Ο ταξιδιώτης πρέπει:

1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, κλειστά παπούτσια και καπέλο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου και όταν περπατά σε δάση, οπότε και εκτίθεται περισσότερο στα κουνούπια.

2. Να χρησιμοποιεί εντομοαπωθητικά για επάλειψη στο δέρμα και ψεκασμό των ρούχων του.

3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.

4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.


Εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα και ορθός τρόπος χρήσης

Τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα, όπως είναι το DEET (N-diethyl-m-toluamide), εμποδίζουν τα έντομα να εντοπίσουν τη λεία τους και τα απωθούν. Εφαρμόζονται μόνο στα ακάλυπτα σημεία του σώματος και στα ρούχα. Τα εντομοκτόνα σκευάσματα περιέχουν ουσίες που προκαλούν το θάνατο των εντόμων. Τέτοιες ουσίες είναι η περμεθρίνη, η τετραμεθρίνη, η αλλεθρίνη κ.α., οι οποίες προσβάλλουν το νευρικό ή το αναπνευστικό σύστημα των εντόμων. Σε καμιά περίπτωση δεν εφαρμόζονται στο δέρμα.

Εγκυμονεί κινδύνους η χρήση των εντομοαπωθητικών σκευασμάτων;

Συνήθως τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες περιορίζονται σε ήπια δερματικά εξανθήματα. Σοβαρές επιπλοκές έχουν αναφερθεί με λανθασμένη χρήση, όπως η κατάποση εντομοαπωθητικών, η επάλειψη σε περιοχές με πληγή ή έκζεμα στο δέρμα και η επαναλαμβανόμενη χρήση για διάστημα πολλών ημερών χωρίς ενδιάμεσα να ξεπλένεται το δέρμα με νερό.

Είναι ασφαλής η χρήση εντομοαπωθητικών στα παιδιά, στις εγκύους και στις θηλάζουσες μητέρες;

Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση των σκευασμάτων αυτών σε παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες μητέρες. Συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση τους στα βρέφη. Στα παιδιά προτιμώνται σκευάσματα με συγκέντρωση 10-15% σε DEET. Για βρέφη ηλικίας έως 2 ετών συνιστάται η προμήθεια πριν το ταξίδι κουνουπιέρων εμβαπτισμένων σε εντομοαπωθητικό.

Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χρήση εντομοαπωθητικού και αντηλιακού;

Ναι, αρκεί να ακολουθηθούν οι οδηγίες χρήσεως που αναγράφονται στη συσκευασία του κάθε προϊόντος. Εφαρμόζεται πρώτα το αντηλιακό και στη συνέχεια το εντομοαπωθητικό. Δε συστήνεται η χρήση προϊόντων που τα περιέχουν σε συνδυασμό.

Τα «φυσικά» εντομοαπωθητικά είναι το ίδιο αποτελεσματικά;

Τα περισσότερα «φυσικά» εντομοαπωθητικά περιέχουν φυτικά έλαια (citronella, έλαιο με άρωμα κίτρου) και προορίζονται για δερματική χρήση. Κάποια από αυτά προστατεύουν τον ταξιδιώτη για λίγα μόνο λεπτά, ενώ άλλα για 1-2 ώρες περίπου.


[paratiritisfthiotidas ]



0 Απαντήσεις για... for “ 400.000 ευρώ κι όμως… μας πίνουν το αίμα!”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο