Σοβαρή έλλειψη ζάχαρης σε παγκόσμιο επίπεδο

Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


«Σ
οβαρή κρίση και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, περνά η αγορά της ζάχαρης και αυτό σαφώς έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία του εργοστασίου ζάχαρης των Σερρών. Οι καιρικές συνθήκες, αλλά και τα «παρατράγουδα» με τις τιμές, έφεραν τη μειωμένη απόδοση στρεμμάτων, σε επίπεδο νομού, με αποτέλεσμα η Διοίκηση της ΕΒΖ να στρέφεται στη λύση των εισαγωγών από άλλες χώρες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργοστασίων της. Όπως τόνισε ο Διευθυντής του Εργοστασίου Ζάχαρης Σερρών Δημήτρης Γιαννακίδης, η παραγωγή φέτος στην Ελλάδα, αναμένεται να είναι περίπου 80 χιλιάδες τόνοι, όταν η κατανάλωση σε πανελλαδικό επίπεδο, φτάνει τους 300 χιλιάδες τόνους. Το συμπέρασμα είναι, λοιπόν, πως υπάρχει τρομερή έλλειψη ζάχαρης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι καιρικές συνθήκες τόσο του Φεβρουαρίου, όσο και του Μαρτίου, λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους αγρότες, που αποφάσισαν να μην καλλιεργήσουν τεύτλα, ενώ ο καύσωνας του Αυγούστου δημιούργησε πλείστα προβλήματα στην καλλιέργεια. Οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου έβαλαν την «ταφόπλακα» στην καλλιέργεια των τεύτλων. Οπότε είχαμε λιγότερα στρέμματα και κατά συνέπεια μειωμένες αποδόσεις.
Η έλλειψη, όμως, της ζάχαρης δεν είναι Ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο. Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ως παράδειγμα τις καταστροφές στη Βραζιλία, τα προβλήματα στην Ινδία και τις έντονες βροχοπτώσεις σε Βέλγιο και Ιταλία.
«Τα αποθέματα ζάχαρης είναι ελάχιστα και το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Εμείς θα εισάγουμε ζάχαρη από τα δύο εργοστάσια που έχουμε στη Σερβία, αλλά και από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κροατία κι έχουμε ήδη συνάψει συμφωνίες,» υπογράμμισε ο Διευθυντής του Εργοστασίου Ζάχαρης των Σερρών.
Εντωμεταξύ, από τον Αύγουστο και μετά η τιμή της ζάχαρης εκτοξεύθηκε στα… ύψη και σήμερα η παγκόσμια τιμή της είναι 760 δολάρια ο τόνος. Αυτό, όμως, δεν επηρέασε την τιμή στην Ελλάδα, που παρέμεινε σταθερή, χωρίς αυξήσεις.
Ο κ. Δημήτρης Γιαννακίδης κάλεσε τους Σερραίους αγρότες να στηρίξουν την τευτλοκαλλιέργεια, επισημαίνοντας τα εξής:
«Είναι καλό οι αγρότες να σπείρουν τεύτλα την επόμενη χρονιά. Θα πρέπει ο νομός Σερρών να βγάλει τουλάχιστον περισσότερους από 60 χιλιάδες τόνους. Για μένα το τεύτλο είναι από τις καλύτερες παραγωγές. Εγγυάται το εισόδημα των αγροτών και είναι μια ασφαλής επένδυση για τον αγρότη. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια περίεργη σχέση μεταξύ αγροτών και ΕΒΖ, αλλά θα πρέπει να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο».

Ζωή Χειμωνίδου


[el-vima ]



0 Απαντήσεις για... for “ Σοβαρή έλλειψη ζάχαρης σε παγκόσμιο επίπεδο”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο