Κόκορας μυρωνάτος
Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 και κατατίθεται στο πλαίσιο Συνταγές απο την Ευρυτανία . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας
Υ
ΛΙΚΑ
► 1 κόκορας περίπου 2 κιλά
► λίγο αλεύρι
► λίγο ελαιόλαδο
► 3 μεγάλα κρεμμύδια
► 1 σκόρδο
► 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
► 5-6 ματσάκια μυρώνια
► 1 πορτοκάλι
► λίγη δάφνη
► λίγο μπαχάρι
► λίγους κόκκους πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ενα από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα πιάτα! Στην Κέρκυρα κάνουν κόκορα μαϊντανάτο προσθέτοντας μπόλικο μαϊντανό στον ελαφρώς κοκκινιστό κόκορα. Εγώ, λοιπόν, αντικαθιστώ το μαϊντανό με τα μυρώνια και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, δοκιμάστε!
Βγάζω από τον κόκορα το στήθος μαζί με την καρίνα (το κόκαλο που συνοδεύει το στήθος) και το χωρίζω στα δύο. Κόβω τον υπόλοιπο (μπούτια και πλάτη) σε κομμάτια πιο μικρά, χωρίς όμως να σπάσω τα κόκαλα, γιατί είναι επικίνδυνο να μείνουν στο κρέας μικρά κοκαλάκια. Βάζω τον κόκορα σε μία λεκανίτσα, τον αλατίζω, τον πιπερώνω και τον πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Βάζω στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα και περνάω με λίγο ελαιόλαδο το κρέας για να ροδίσει.
Το βγάζω από την κατσαρόλα και τσιγαρίζω χοντροκομμένα κρεμμύδια. Ξαναβάζω τον κόκορα (εκτός από το στήθος, γιατί δεν πρέπει να παραψηθεί) στο σκεύος, προσθέτω κόκκινο κρασί, λίγες σκελίδες σκόρδο, ντομάτες κονκασέ, δάφνη και μπαχάρι, τα μυρώνια χοντροκομμένα και ξύνω μέσα μια φλούδα πορτοκαλιού. Αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Τώρα, βάζω και το στήθος και συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 30-40 λεπτά (εξαρτάται από το είδος του κρέατος, το καλό χωριάτικο πουλερικό χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο).
Στο ζωμό του κόκορα θα σας συνιστούσα να βράσετε παπαρδέλες ή χυλοπίτες. Εγώ ανοίγω φύλλο λεπτό με 1 κουτ. γλυκού αλεύρι μαλακό, 200 γρ. σιμιγδάλι, 10 αβγά και 4 κρόκους, λίγο αλάτι και λίγο λάδι, κόβω χοντρές παπαρδέλες και τις βάζω στην κατάψυξη. Οταν ο κόκορας είναι έτοιμος με μπόλικο ζουμί, βγάζω το κρέας και την τελευταία στιγμή βράζω μέσα τις παπαρδέλες.
(Μαγειρεύει ο Γιάννης Μπαξεβάνης )
[enet ]
Διαβάστε όλα τα άρθρα ανά κατηγορία
ΛΙΚΑ
► 1 κόκορας περίπου 2 κιλά
► λίγο αλεύρι
► λίγο ελαιόλαδο
► 3 μεγάλα κρεμμύδια
► 1 σκόρδο
► 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
► 5-6 ματσάκια μυρώνια
► 1 πορτοκάλι
► λίγη δάφνη
► λίγο μπαχάρι
► λίγους κόκκους πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ενα από τα αγαπημένα μου χειμωνιάτικα πιάτα! Στην Κέρκυρα κάνουν κόκορα μαϊντανάτο προσθέτοντας μπόλικο μαϊντανό στον ελαφρώς κοκκινιστό κόκορα. Εγώ, λοιπόν, αντικαθιστώ το μαϊντανό με τα μυρώνια και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, δοκιμάστε!
Βγάζω από τον κόκορα το στήθος μαζί με την καρίνα (το κόκαλο που συνοδεύει το στήθος) και το χωρίζω στα δύο. Κόβω τον υπόλοιπο (μπούτια και πλάτη) σε κομμάτια πιο μικρά, χωρίς όμως να σπάσω τα κόκαλα, γιατί είναι επικίνδυνο να μείνουν στο κρέας μικρά κοκαλάκια. Βάζω τον κόκορα σε μία λεκανίτσα, τον αλατίζω, τον πιπερώνω και τον πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Βάζω στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα και περνάω με λίγο ελαιόλαδο το κρέας για να ροδίσει.
Το βγάζω από την κατσαρόλα και τσιγαρίζω χοντροκομμένα κρεμμύδια. Ξαναβάζω τον κόκορα (εκτός από το στήθος, γιατί δεν πρέπει να παραψηθεί) στο σκεύος, προσθέτω κόκκινο κρασί, λίγες σκελίδες σκόρδο, ντομάτες κονκασέ, δάφνη και μπαχάρι, τα μυρώνια χοντροκομμένα και ξύνω μέσα μια φλούδα πορτοκαλιού. Αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Τώρα, βάζω και το στήθος και συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 30-40 λεπτά (εξαρτάται από το είδος του κρέατος, το καλό χωριάτικο πουλερικό χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο).
Στο ζωμό του κόκορα θα σας συνιστούσα να βράσετε παπαρδέλες ή χυλοπίτες. Εγώ ανοίγω φύλλο λεπτό με 1 κουτ. γλυκού αλεύρι μαλακό, 200 γρ. σιμιγδάλι, 10 αβγά και 4 κρόκους, λίγο αλάτι και λίγο λάδι, κόβω χοντρές παπαρδέλες και τις βάζω στην κατάψυξη. Οταν ο κόκορας είναι έτοιμος με μπόλικο ζουμί, βγάζω το κρέας και την τελευταία στιγμή βράζω μέσα τις παπαρδέλες.
(Μαγειρεύει ο Γιάννης Μπαξεβάνης )
[enet ]
Διαβάστε όλα τα άρθρα ανά κατηγορία
0 Απαντήσεις για... for “ Κόκορας μυρωνάτος”
Αφήστε μια απάντηση
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.