Γιορτή Τσίπουρου στην Δομνίστα Ευρυτανίας

Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


Μ
ία γιορτή, που έγινε παράδοση και η οποία εδώ και 6 χρόνια έχει καθιερωθεί ως θεσμός, αφού συγκεντρώνει τους λάτρεις του τσίπουρου στο Καρπενήσι. Η γιορτή πραγματοποιείται στη Δομνίστα και διοργανώνεται από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας.
domnista_karpenisi_01Κατά τη διάρκεια της τριήμερης γιορτής τσίπουρου, βγαίνουν τα καζάνια στην πλατεία του χωριού και οι μερακλήδες του είδους, παρασκευάζουν με παραδοσιακό τρόπο το αγαπημένο ποτό των Ελλήνων, το τσίπουρο.
Περισσότερα από 2000 άτομα κάθε χρόνο συγκεντρώνονται το Φθινόπωρο στην πλατεία του χωριού για να γευτούν και να απολαύσουν τα κάστανα, τα χωριάτικα λουκάνικα, τις πίτες και τους υπόλοιπους μεζέδες, αλλά κυρίως το τσιπουρόμελο και το τσίπουρο.
Για την πραγματοποίηση της γιορτής χρειάζονται περίπου 2.500 τόνοι σταφυλιών, προκειμένου να γίνουν τα ντόπια ποτά, που είναι και οι πρωταγωνιστές της τριήμερης γιορτής, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ντόπιοι, αλλά κυρίως οι επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα.
Το γλέντι, το κέφι και ο χορός κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη νεολαία κυρίως, να έχει τον πρώτο λόγο με την παρουσία της στην γιορτή. Αξίζει να αναφέρουμε, πως το τσίπουρο καταχωρήθηκε ως Ελληνικό προϊόν μόλις το 2006, όπως και το ούζο και η τσικουδιά.
Ποια είναι, όμως, η διαδικασία, που ακολουθούν στη Δομνίστα Καρπενησίου, προκειμένου να παρασκευάσουν το τσίπουρο; Απαραίτητη είναι η απόσταξη των στέμφυλων, δηλαδή των υπολειμμάτων των σταφυλιών, που μένουν μετά το πάτημα και την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού.
Τα στέμφυλα τοποθετούνται σε καζάνι μαζί με «γάρο», όπως ονομάζεται η μικρή ποσότητα κρασιού από τα ίδια σταφύλια. Στη συνέχεια το καζάνι καλύπτεται με καπάκι, το οποίο δεν πρέπει να αφήνει τους ατμούς να βγαίνουν έξω και γι’ αυτό το λόγο καλύπτεται γύρω – γύρω με λάσπη.
Το καζάνι μπαίνει στη φωτιά και μετά από περίπου μισή ώρα αρχίζει ο βρασμός. Αποτέλεσμα του βρασμού είναι οι ατμοί, οι οποίοι ανεβαίνουν στο καπάκι και βρίσκουν διέξοδο από μία σωλήνα, που ξεκινάει από την κορυφή του καζανιού και καταλήγει σε μία ειδική κατασκευή, στην οποία κυλάει κρύο νερό και οι ατμοί υγροποιούνται.
Έτσι, το τσίπουρο είναι έτοιμο για κατανάλωση. Από ένα καζάνι, που χωράει περίπου 80 κιλά στέμφυλα μπορεί να προκύψουν 15 με 18 κιλά τσίπουρο.


[karpenisi-1 ]





0 Απαντήσεις για... for “ Γιορτή Τσίπουρου στην Δομνίστα Ευρυτανίας”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο