Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ευρυτανία στα φωτοβολταϊκά

Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


Μ
ε επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η ΔΕΗ
παρουσιάζει την εισήγησή της σχετικά με τις περιοχές με κορεσμένα δίκτυα

Ως διαχειριστής του δικτύου, η ΔΕΗ, προχώρησε σε καταγραφή του συνόλου των γνωστών αιτημάτων (παλαιά, εκκρεμή και νέα) και στην ηλεκτρική αποτύπωσή τους σε επίπεδο νομού.

Να αναφέρουμε ότι ελήφθησαν υπόψιν και οι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) άλλων τεχνολογιών (λειτουργούντες, με προσφορά σύνδεσης και υπό εξέταση).
Από την καταγραφή αυτή, στην οποία αποτυπώνεται η υπάρχουσα κατάσταση μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου του 2010, προκύπτει ότι η συνολική αιτηθείσα ισχύς για φωτοβολταϊκούς σταθμούς υπερβαίνει σε αρκετούς νομούς της χώρας την ταυτόχρονη μέγιστη ζήτηση του νομού και σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει και το διπλάσιο της ταυτόχρονης ελάχιστης ζήτησης κατά τις ώρες που τα φωτοβολταϊκά δίνουν τη μέγιστη παραγωγή. Σύμφωνα και με το νόμο 3851/2010, ο οποίος διευρύνει σημαντικά τα όρια ισχύος των σταθμών ΑΠΕ που απαλλάσσονται από την άδεια παραγωγής, η ΔΕΗ έχει δεχτεί πάρα πολλές νέες αιτήσεις, κυρίως για φωτοβολταϊκά. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξει κορεσμός του δικτύου και αδυναμία ικανοποίησης όλων των αιτήσεων. Για το λόγο αυτό η ΔΕΗ ζήτησε από την Αρχή να εξετάσει τη δυνατότητα χαρακτηρισμού κάποιων περιοχών ως περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου και του νομού Ευρυτανίας. Βέβαια, σύμφωνα και με τα αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία που παρουσίασε η ΔΕΗ στην Αρχή, αναφέρεται ότι η Ευρυτανία υπολείπεται της θεωρητικής μέγιστης δυνατότητας απορρόφησης, όσον αφορά την ισχύ των φωτοβολταϊκών σταθμών. Παρόλ’ αυτά, παραμένει ο κίνδυνος κορεσμού τόσο λόγω του ότι τα πραγματικά περιθώρια απορρόφησης είναι μικρότερα από τα θεωρητικά, όσο και λόγω της ανάπτυξης υδροηλεκτρικών σταθμών (όπως είχαμε δημοσιεύσει σε προηγούμενο φύλλο των “Ευρυτανικών Νέων”, έχει ήδη εγκριθεί η άδεια για υδροηλεκτρικό έργο στην Πρασιά).

Στο σημείο όμως αυτό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, στην Ευρυτανία δεν έχει γίνει καμία αίτηση για φωτοβολταϊκά πάνω από 20KW, για τα οποία άλλωστε προβλέπεται και ειδική αδειοδότηση.
Σε απάντησή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητά περισσότερες εξηγήσεις και διευκρινίσεις σχετικά με τη μεθοδολογία, με ειδικά τεχνικά θέματα, αλλά και τη γενικότερη στρατηγική που ακολουθείται για το θέμα. Ήδη, όμως, η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αναλυτικών και τεκμηριωμένων στοιχείων ως το τέλος του Ιανουαρίου 2011.

Εφόσον όμως δεν έχει υποβληθεί ακόμη η τελική εισήγηση της ΔΕΗ στη ΡΑΕ, η Αρχή εξέδωσε χθες, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011, ανακοίνωση με την οποία σημειώνει «…οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της ΡΑΕ που εκδίδεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή. Βάσει της 96/2007 Απόφασης της ΡΑΕ, σε συνδυασμό με την απόφαση ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ Β' 2143/31.12.2010), ως ηλεκτρικώς κορεσμένες περιοχές του ελληνικού διασυνδεδεμένου δικτύου για φωτοβολταϊκούς σταθμούς θεωρούνται μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 kW. Υποχρέωση αλλά και ουσιαστικός στόχος της ΡΑΕ είναι, αφενός να διασφαλίζεται ότι η πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας των κατά περίπτωση ενδιαφερομένων γίνεται κατά τον πλέον οικονομικό, διαφανή και άμεσο τρόπο και, αφετέρου, να μεγιστοποιείται κατά το δυνατό η διείσδυση μονάδων ΑΠΕ στα δίκτυα αυτά. Στο πλαίσιο του στόχου αυτού, η ΡΑΕ θα διαμορφώσει συνολική άποψη σε σχέση με τα θέματα σύνδεσης και κορεσμού στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, μετά την υποβολή της προαναφερθείσας τελικής εισήγησης της ΔΕΗ ΑΕ. Παράλληλα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και σε κάθε περίπτωση μέσα στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2011, η ΡΑΕ θα διοργανώσει δημόσια διαβούλευση για τα θέματα συνδέσεων στο Δίκτυο Διανομής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διατύπωσης αναλυτικών απόψεων από όλους τους ενδιαφερόμενους. Με βάση τα προηγηθέντα, και ανεξαρτήτως τυχόν περαιτέρω ενεργειών, διευκρινίζεται ότι, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (παρ.5, Άρθρο 3 του ν.3468/2006 όπως ισχύει και Άρθρο 2 της "Απόφασης για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" A.Y./Φ1/οικ.19598, ΦΕΚ Β'1630/11.10.2010 ), μέχρι την έκδοση απόφασης κορεσμού από τη ΡΑΕ ή απόφασης αναστολής αδειοδότησης από την Υπουργό Π.Ε.Κ.Α., δεν μπορεί να αναστέλλεται ή να κωλύεται η αδειοδοτική διαδικασία Φ/Β σταθμών, τόσο αυτών αρμοδιότητος ΡΑΕ (ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW), όσο και αυτών αρμοδιότητος ΔΕΗ ΑΕ (ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW).»


[http://www.evrytanika.com ]

0 Απαντήσεις για... for “ Πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ευρυτανία στα φωτοβολταϊκά”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο