Τελικά μας έριξαν... στο 20% στον Αναπτυξιακό νόμο

Δημοσιεύτηκε στις Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας


Τ
ην Τρίτη ψηφίστηκε στο σύνολό του ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Η Ευρυτανία χάνει ένα από τα ισχυρά της πλεονεκτήματα. Η ενίσχυση σε μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις αγγίζει το 40%, ενώ έφτανε μέχρι και το 55%, και σε μεγάλες επιχειρήσεις μόλις το 20%. Τα «Ευρυτανικά Νέα» είχαν επισημάνει τον κίνδυνο από τον... Μάιο του 2010. Τώρα απλά... επιβεβαιωθήκαμε για ακόμη μια φορά.

Από τον περασμένο Μάιο, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και επιβεβαιωθήκαμε. Με δύο συνεχόμενα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα είχαμε αποκαλύψει τον σχεδιασμό του υπουργείου για την υποβάθμιση του νομού μας, όσον αφορά στις ενισχύσεις ιδιωτικών έργων από τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Τότε δεν είχαμε καμία αντίδραση από τους πολιτικούς του νομού μας, τους ανθρώπους που ο Ευρυτανικός λαός έστειλε στη Βουλή για να προασπίζονται τα συμφέροντα του τόπου τους. Δυστυχώς, ο κλήρος έπεσε στον Ηλία Καρανίκα, τον βουλευτή Ευρυτανίας. Εδώ και 8 μήνες, που συζητείται ο Αναπτυξιακός Νόμος, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση.
Με τον νέο νόμο, η Ευρυτανία συγκαταλέγεται στους "πλούσιους" νομούς και συνεπώς, σύμφωνα με το ΑΕΠ της, το οποίο είναι πλασματικό, οι Ευρυτάνες είναι "πλούσιοι", άρα δεν έχουν ανάγκη για αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων ίδρυσης επιχειρήσεων.
Ο νομός πλέον παραμένει στην Γ' ζώνη κινήτρων, αλλά αλλάζει κατηγορία και αυτομάτως μειώνονται τα ποσοστά ενίσχυσης για την ίδρυση επιχειρήσεων. Τα ποσοστά επιδότησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ανέρχονται στο 40% της "καθαρής" επένδυσης, που σημαίνει την αξία χωρίς ΦΠΑ, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό επιδότησης μειώνεται δραματικά στο 20%.

Κοινή επιστολή
Καρανίκα - Παπαθανάση
Και ενώ το θέμα συζητείται από τον περασμένο Μάιο, όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα», μόλις προ ημερών, ο κυβερνητικός βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας και η βουλευτής Φωκίδας κα. Παπαθανάση, της οποίας ο νομός επίσης συγκαταλέγεται στους "πλούσιους", έστειλαν κοινή επιστολή στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με το σχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ζητώντας να διερευνηθεί η πιθανότητα αύξησης των ποσοστών κινήτρων και στους νομούς Φωκίδας και Ευρυτανίας, λόγω του πλασματικού ΑΕΠ.
Στην επιστολή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:

“Με κοινή επιστολή Κύριοι Υπουργοί, (...)
Σε σχέση με τη διαβούλευση του νέου Επενδυτικού Νόμου, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το άρθρο 5 του σχεδίου «Ενίσχυση Ιδιωτικών επενδύσεων”. “Ειδικά, η ΦΩΚΙΔΑ, αλλά και η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ, όπως αυτές εμφανίζονται στον πίνακα κριτήριων ποσοστών ενισχύσεων ανά νομό και μέγεθος επιχείρησης, για την Στερεά Ελλάδα, εμφανίζουν ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης 40% στην περίπτωση των Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Θα θέλαμε να εξετάσετε τη δυνατότητα ενίσχυσης των ποσοστών και των πόρων (σύμφωνα και με άρθρο 5 παραγ. 4 και παραγ. 5) για τους νομούς αυτούς, καθώς αντικειμενικά οι νομοί αυτοί έχουν μεγάλη υστέρηση ανάπτυξης."

Παρατηρούμε στο σημείο αυτό ότι οι βουλευτές ενδιαφέρονται για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και μόνο. Επιχειρήσεις, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορούν να προσφέρουν περισσότερες από 4, 5 νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, δεν αναφέρονται καν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύονται μόλις με 20%. Θα έπρεπε, βέβαια, να ενδιαφερθούν και γι’ αυτές -χωρίς φυσικά να απορρίπτονται οι μικρές- και ο λόγος είναι προφανής. Παρέχουν πολλαπλάσιες νέες θέσεις εργασίας. Όμως, με 20% ενίσχυση, ποια μεγάλη εταιρία θα προτιμήσει τον νομό Ευρυτανίας την στιγμή που σε γειτονικούς νομούς οι ενισχύσεις ξεπερνούν ακόμη και το 40%;

Στην επιστολή τους αναφέρουν επίσης:
"... στον ευρύτερο αναπτυξιακό τομέα υπάρχουν δυνατότητες για χωροταξική κατανομή ανά δήμο των έργων ΑΠΕ, διαμόρφωση εκθετηρίου τοπικών προϊόντων και επιχειρηματικών δράσεων για παράλληλη αξιοποίηση Αθλητικού Κέντρου και Κολυμβητηρίου Καρπενησίου. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει από τους περιορισμούς που τίθενται από τον Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως περιγράφονται παραπάνω, προτείνουμε κατά την κατανομή των πόρων ανά περιφέρεια να κρατηθεί ένα ποσοστό της τάξης του 20% επί του συνόλου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, το οποίο στη συνέχεια θα διατεθεί στους νομούς που εμφανίζουν αναπτυξιακή υστέρηση, ως προσαύξηση του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούνται οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις".

Στην ουσία, οι δύο βουλευτές προτείνουν, επειδή ο Αναπτυξιακός Νόμος ακολουθεί τον Χάρτη Ευρωπαϊκών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν μπορεί να ξεπεράσει τα ποσοστά ενίσχυσης όπως αναφέρθηκαν, να παρακρατηθεί ένα 20% από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε να χρησιμοποιηθούν επικουρικά ως επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης σε νομούς όπως η Ευρυτανία.
Με λίγα λόγια, ο Αναπτυξιακός Νόμος δίνει 40% και από το παρακρατημένο 20% του ΕΣΠΑ να δοθεί ένα επιπλέον 20%.


[http://www.evrytanika.com/article.php?id=7996 ]

0 Απαντήσεις για... for “ Τελικά μας έριξαν... στο 20% στον Αναπτυξιακό νόμο”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο