Παραβίαση του νόμου διαφάνειας των εκλογικών δαπανών υπέπεσαν υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στην Ευρυτανία
Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010 και κατατίθεται στο πλαίσιο Πολιτική . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας
Οι πλούσιοι, οι φτωχοί και εκείνοι που... κέρδισαν
Σε κατάφορη παραβίαση του νόμου διαφάνειας των εκλογικών δαπανών υπέπεσε η συντριπτική πλειοψηφία υποψήφιων δημάρχων και εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι αμέλησαν να δημοσιοποιήσουν τις εκλογικές τους δαπάνες. Αν τηρηθεί ο νόμος, κινδυνεύουν ακόμη και με έκπτωση από το αξίωμά τους.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο 3870/2010, όσοι μετείχαν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όφειλαν πριν τις εκλογές να δημοσιοποιήσουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών αναλυτικά τις δαπάνες των συνδυασμών τους και των ίδιων, όπως επίσης και την προέλευση των χρημάτων που έλαβαν από χρηματοδότες, σύμφωνα πάντα με τους νόμιμους περιορισμούς στο ύψος της εισφοράς από φυσικά πρόσωπα.Ωστόσο, εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και σήμερα, αν επισκεφθεί κάποιος την ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα του υπουργείου, θα διαπιστώσει δεκάδες παραβάσεις του νόμου. Μόνο να σημειώσουμε ότι όποιος δεν δημοσιοποίησε τις δαπάνες του ή απέκρυψε μέρος αυτών ή υπερέβη κατά 30% το όριό τους, τότε αυτοδικαίως εκπίπτει από το αξίωμά του.
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥΟ νέος δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, ήταν ο μοναδικός που τήρησε κατά γράμμα όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Μάλιστα, απέφυγε να υποπέσει στην παγίδα να δηλώνει εισφορές όσες και έξοδα, ώστε να φέρει τα έσοδα με τα έξοδα ίσα. Αντίθετα, έσοδα δήλωσε το ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ έξοδα το ποσό των 28.296,51 ευρώ. Συνεπώς "μπήκε μέσα" περίπου 18.000 ευρώ.Ο Βαγγέλης Καρφής δεν ανέβασε καν τα οικονομικά του στοιχεία στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αλλά τα δημοσιοποίησε αναλυτικά σε δική του ιστοσελίδα. Έσοδα δήλωσε 3.245,45 ευρώ και έξοδα 2.628,30 ευρώ. Δηλαδή βγήκε κερδισμένος με το ποσό των 620 ευρώ περίπου.Ο Ντίνος Μπομποτσιάρης, δεν έκανε καν τον κόπο να εμφανίσει τα οικονομικά του στοιχεία. Συνεπώς, κανείς δεν γνωρίζει ούτε τα έσοδά του, ούτε τα έξοδά του. Άρα, σύμφωνα με τον νόμο, όπως αναλύσαμε παραπάνω, κινδυνεύει με αυτόματη έκπτωση; Αν εφαρμοστεί ο νόμος, ναι. Θα εφαρμοστεί όμως; Μάλλον δύσκολο.Τέλος, ο Νίκος Σερετάκης, δήλωσε έσοδα και έξοδα 381,30 ευρώ για την προμήθεια και την εκτύπωση των ψηφοδελτίων.
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝΣτον δήμο Αγράφων, ο νέος δήμαρχος, Δημήτρης Τάτσης, δημοσιοποίησε κανονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου τις εκλογικές του δαπάνες. Δήλωσε έσοδα 5.490 ευρώ, αλλά έξοδα δεν δήλωσε τίποτα. Πραγματικά φαίνεται εδώ ότι και ο δήμαρχος Αγράφων παρανόμησε. Δεν είναι δυνατόν να μην δαπάνησε ούτε ένα ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία. Από την άλλη, ο Θεόδωρος Μπαμπαλής, δεν δημοσιοποίησε καν τις εκλογικές του δαπάνες στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Αντίθετα την δημοσιοποίηση την έκανε σε δική του ιστοσελίδα, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει το ερώτημα, αν θα γίνει δεκτό. Προφανώς όμως δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣΣτις περιφερειακές εκλογές, τόσο ο Κώστας Κοντογεώργος, όσο και ο Βασίλης Καραμπάς δεν δημοσιοποίησαν τίποτα από τις δαπάνες τους, αν και ήταν υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τον νόμο. Φαίνεται να είναι καλυμμένοι από την δημοσιοποίηση των δαπανών που έκαναν οι επικεφαλής των συνδυασμών που συμμετείχαν, αλλά ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Απαιτεί και ο κάθε σύμβουλος ξεχωριστά να δημοσιοποιεί τις δαπάνες του.Ο Θανάσης Χειμάρας, δήλωσε έσοδα 52.000 ευρώ και έξοδα 52.421,78 ευρώ. Ο Κλέαρχος Περγαντάς, δήλωσε έσοδα 118.000 ευρώ και έξοδα 169.429,67 ευρώ. Με διαφορά ο κ. Περγαντάς δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία.
Η ιστοσελίδα "Διαφάνεια"
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, «Διαφάνεια» είναι μια νέα δικτυακή πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών. Αποτελεί ένα νέο πρωτοποριακό θεσμό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του νόμου 3870/2010, με στόχο την πλήρη δημοσιότητα των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων.Σύμφωνα με τον νόμο συγκροτούνται 13 ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου δαπανών, μία σε κάθε περιφέρεια, στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός (και μετέχουν ως μέλη ένας εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΣΔΟΕ και της ΤΕΔΚ / ΕΝΑΕ) και η οποία έχει ως αποκλειστικό έργο τον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων καθώς και των εκλογικών παραβάσεων.Η επιτροπή επιβάλλει ποινές στους παραβάτες άμεσα και χωρίς την παρέμβαση πολιτικού προσώπου. Όλα τα έσοδα των συνδυασμών είναι ονομαστικά και διακινούνται μέσω τραπέζης. Η καταχώρηση γίνεται με ευθύνη του διαχειριστή του κάθε συνδυασμού.Η εφαρμογή του νόμου είναι υποχρεωτική για όλους τους συνδυασμούς και υποψηφίους που συμμετέχουν όλων των Περιφερειών και για τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, όπως οι δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων στην Ευρυτανία.Η ιστοσελίδα βρίσκεται εδώ: http://ekloges.ypes.gr/diafaneia/index.html
http://www.evrytanika.com/article.php?id=7292
0 Απαντήσεις για... for “ Παραβίαση του νόμου διαφάνειας των εκλογικών δαπανών υπέπεσαν υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στην Ευρυτανία”
Αφήστε μια απάντηση
Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.