Ο Φουρνάς των Αγράφων

Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010 και κατατίθεται στο πλαίσιο . Μπορείτε να ακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή την καταχώρηση μέσωRSS 2.0 . Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση ή trackback σε αυτή την καταχώρηση από το site σας

Πρώτα – πρώτα ας πούμε δυο λόγια σχετικά με τα Άγραφα: Τα Άγραφα είναι οροσειρά της κεντρικής Ελλάδας, η νότια απόληξη της Πίνδου. Καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας και χωρίζονται σε Θεσσαλικά Άγραφα και Ευρυτανικά Άγραφα. Το έδαφος δεν έχει αλλάξει από την αρχαιότητα επειδή δεν έχει υποστεί ιδιαίτερες επεμβάσεις . Η φύση των Αγράφων έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον καθαρές περιοχές στον πλανήτη. Η ψηλότερη κορυφή τους είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα. Συνολικά τα Άγραφα έχουν 7
κορυφές με υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα. Αυτές είναι:
• Καράβα 2.184
• Ντελιδίμι 2.163
• Βουτσικάκι 2.154
• Φτέρη 2.128
• Λιάκουρα 2.043
• Μαράθια 2.042
• Καλύβια 2.018
Επίσης έχουν πολλές άλλες με υψόμετρο πάνω από 1.900 μέτρα. Τα βουνά των Αγράφων είναι κατάφυτα. Σε μεγάλο υψόμετρο κυριαρχεί το έλατο. Από τα Άγραφα πηγάζουν οι ποταμοί Ταυρωπός και Αγραφιώτης.
Τα Ευρυτανικά Άγραφα βρίσκονται στον νομό Ευρυτανίας βόρεια του Τυμφρηστού ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί και τμήμα τους. Είναι η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας καθώς οι πολυάριθμες πανύψηλες βουνοκορυφές και οι βαθείς χαράδρες καθιστούν τις συγκοινωνίες δύσκολες. Γι' αυτό τον λόγο ελάχιστο τμήμα του οδικού δικτύου της περιοχής είναι ασφαλτοστρωμένο, ενώ ακόμα χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους παλιά μονοπάτια και γεφύρια. Η ψηλότερη κορυφή των Ευρυτανικών Αγράφων είναι το Ντελιδίμι με υψόμετρο 2.163 μέτρα.
Ο Δήμος αγράφων αποτελείται από τα χωριά:
* Άγραφα
* Βραγγιανά
* Επινιανά
* Μάραθος + Σέλον
* Μοναστηράκι + Σίχνικο
* Τρίδενδρο
* Τροβάτο
Συμφονα λοιπόν με τα νέα δεδομενα του Κρατους και με το σχεδιο Καλλικράτη η καταταξη των Δήμων διαμορφονεται ως εξής:

Από δύο δήμους θα απαρτίζεται η Ευρυτανία σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης. Τον δήμο Καρπενησίου (Καρπενησίου, Φουρνάς, Προυσσού, Ποταμιάς, Κτημενίων, Δομνίστας) με έδρα το Καρπενήσι και τον δήμο Αγράφων(Φραγκίστας, Βίνιανης, Ασπροποτάμου, Απεραντίων, Αγράφων) με έδρα την δυτική Φραγκίστα.
Η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προέβλεψε την ίδρυση τεσσάρων δήμων.
1) Καρπενησίου με συνένωση σ’αυτόν και των δήμων Δομνίστας ,Ποταμίας, και Προσσού.
2) Φουρνάς, σε συνένωση με τους δήμους Βίνιανης, και Αγράφων.
3) Φραγκίστας με τους δήμος Βίνιανης, και Αγράφων.
4) Το δήμο Απεραντίων, με το δήμο Ασπροποτάμου.

Περισσότερα για τη Φουρνά Ευρυτανίας εδω
Περισσότερα για τον Καλλικράτη εδω

0 Απαντήσεις για... for “ Ο Φουρνάς των Αγράφων”

Αφήστε μια απάντηση

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική ή αγγλική γλώσσα (όχι greeklish) και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους αφού διαπιστωθεί ότι δεν εμπίπτουν σε κάποια από τα πιθανά αδικήματα περί τύπου.

Recently Commented

Recent Entries

Φώτο